Kristína Nýdlová

Přesně devatenáct kapel a sólových písničkářů se přihlásilo do soutěže jihočeského oblastního kola Porty, které se tentokrát konalo ve studiovém sále Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. Ten také více než pětihodinový průběh Porty natáčel. Ačkoliv většinu soutěžících lze počítat spíše k mladším ročníkům, řada z nich nebyla na portovní prezentační listině žádnými nováčky.

 

Porta, která se blíží půlstoletému jubileu, si už dávno prosadila heslo žánrové tolerance a nutno dodat, že žánrové nůžky jsou v současnosti rozevřené opravdu hodně, hodně doširoka. Jinak by se na pódiu nemohl objevit třeba pozoun nebo adekvotní meditační zvon či přídavné zařízení, které dovoluje sólistovi připojit ke své produkci nahrané další nástroje nebo hlasy. A v podstatě už také úplně neplatí ani někdejší opakující se slogan, že folk Portu spolk´, protože žánrová rozmanitost od té doby neuvěřitelně rozkošatěla a původně prezentovaná trampská písnička je v téměř zanedbatelné menšině. I tak však nese každý soutěžící svou kůži na trh, ať už se jedná o hluboké niterné vyznání, textové poselství, recesistickou nadsázku nebo obvykle málo zastoupený humor. Překvapující byl počet soutěžících z malého městečka Bechyně, která tentokrát v tomto směru remizovala s krajským městem. Nastavená pravidla navíc umožňují i účast soutěžících z jiných krajů, kteří třeba nestihli své místní kolo, takže se na startovním seznamu objevil i písničkář ze Sušice.

Pauzu, kdy se šestičlenná porota v čele s nezmarským Pavlem Zajícem (dále pak s Jirkou Machem, Tomášem Berkou, Lubošem Hrdličkou a Pavlem Steffalem), vyplnili hosté, tentokrát jihočeští New Rangers. Získali si publikum skutečně odpichovými, notoricky známými skladbami, které si lidi zpívali s nimi. A při této příležitosti také kapela pokřtila jen několik hodin staré trojCD s názvem Rangers - Zlatá kolekce, z repertoáru původních Rangers.

Klíč pro postup na portovní pódium v Řevnicích v tomto ročníku nominoval dva z účastníků. Na prvním stupínku v interpretační soutěži se umístila mladičká Kristína Nídlová z Protivína, která zabodovala i v autorské soutěži s písničkou Cesta do ráje. Na paty jí šlapala písnička Bára od táborské skupiny Žíznivej Slim. Jinak na dalších příčkách interpretační soutěže skončila jako druhá bechyňská formace Ve dvou a třetí místo obsadila skupina Za sluncem z Tábora.