Život aktivních pořadatelů čekoholiv zdá se plavbou po rozbouřeném moři... Vždycky jsme si mysleli, že když oblastní kolo Porty objevuje mladé talenty v regionu, mělo by být zájmem místních kulturním domů a oficiálních městských institucí tyto nekomerční soutěže pořádat: mají k tomu totiž prostory, pořadatelskou službu, techniku, PR a spolupráci s místními médii a v neposlední řadě to hlavní: rozpočet.

 

A i když riskují, že návštěvnost nebude bůhvíjaká, získají minimálně dobrý pocit, protože z veřejných peněz dělají něco pro regionální muziku a je to smysluplnější, než dotovat nějaké vyčpělé hvězdy. Pozorný kulturní pracovník totiž může z řad soutěžících vytipovat několik schopných kapel či interpretů, které pak lze  v průběhu roku pozvat v rámci jiných akcí, se zcela minimálními nároky na honorář. Ukazuje se tady docela dobrá a logická symbióza... Jenže to se KD musí chtít...

Čtyři roky jsme budovali Východočeské oblastní kolo Porty z vlastních kapes. Příspěvek ČTU a vyběhaná dotace Města Pardubic pokryly zhruba  35 % nákladů, návštěvnost jsme doháněli večerním programem tzv. Folkovou nocí, na kterou jsme vždy pozvali několik spřátelených kapel a osobností s rozumnými honoráři, zajišťovali jsme fajn porotce, jam session a spaní přímo v pronajímaném sále. Trošku náročné pro nadšení dobrovolníka...  Zkusili jsme tedy loni akci přestěhovat do jednoho z oficiálních městských kulturních stánků. Pardubický Kulturní dům Hronovická nás přijal vlídně, tehdejší ředitelka městského centra pochopila potenciál této už vlastně tradiční akce a slíbila: jo, do toho jdeme, Folková noc a Vč oblastní kolo Porty 2015 bude akcí KD Pardubice. Měli jsme radost, protože se nám tím uvolnili ruce a samozřejmě i finance pro vylepšování Chvojna a Fortuny.

A hle... najednou prd. Paní ředitelka už není ředitelkou a její slib nikoho z nového vedení nezavazuje... Blbé je, když se to dozvíte jako poslední a po termínech k podání žádosti o městskou dotaci... Asi za vzniklou situaci nikdo nemůže, jenže si připadáme jako idioti a jestli nechceme, aby nás za idioty považovali i v ČTU, kterým jsme hlásili, že do budoucna je vše zařízeno, máme vlastně jen jedinou možnost. Šéfka KD Hronovická nám naštěstí vyšla vstříc nadstandartními podmínkami a zajištěním zázemí (hluboké díky za to) a zbytek je na nás, mládenci...        

Ale jo, proč ne, je to jen další výzva... Přinejhorším naše rodiny letos vynechají Maledivy, na Mácháči je taky hezky... Ale bude to Folková noc s po čertech utaženým opaskem. Datum 4.dubna se ukázalo jako jediné možné pro Marien, což je kapela, která umí nejen přiložit pořadatelské hnáty k akci, ale také večer zahrát bez nároku na honorář a odtáhnout noční session. V roli hostů se tentokrát představí výhradně ti, kteří prosedí celý den v porotě: Petr Novotný, basák ze Žalmanova spolu, vyhledávaný hudební režisér a aranžér, dále Jarda Moravec, básník a písničkář, polovina Dua Ťuk ověnčeného Portou z roku 1989,  dalším členem je ředitel Slatiňanské základní umělecké školy Petr Šotta, lídr skupiny Strunovrat, něžné pohlaví v porotě letos zastupuje Alenka Schernstein - Vítová, šéfka Berušek či Lady Birds, zpěvačka BG Bazaru a dalších formací, učitelka hudby a multiinstrumentalistka. Poslední místo v porotě obsadil v našich zeměpisných šířkách dost populární  písničkář Radek Píďa Bartoš, díky úspěšnému crowdfundingu tohoto času  dokončující debutové album.

Východočeské oblastní kolo Porty se rozeběhne od 11 hodin, přičemž to u nás tradičně probíhá dle vzoru populárních televizních soutěží, ovšem v odlehčeném duchu, takže ihned po svém vystoupení má soutěžící na forbíně možnost rozhovoru s porotou, což je docela bžunda, byť se u toho někteří dost zapotí a porotcům v průběhu roku chodí výhružné e-maily. A protože letos zřejmě nebudeme mít peníze na ceny pro vítěze, vymysleli jsme ceny jiné: ti, co uspějí v našem kole soutěže Porta, dostanou kromě postupu do Řevnic či do autorského Ústí nabídku k vystoupení na některých spřátelených festivalech: Folkové Chvojení ve Vysokém Chvojně,  Pernštejnská Fortuna a večery na Příhrádku v Pardubicích, Folkaliště v Kališti u Humpolce, Slatiňanský Vrabčák ve Slatiňaněch a Nasavrkání v Nasavrkách a v jednání jsou i další akce.  Máme za to, že zahrát si i jinde je lákavější cena a větší motivace, než ta flaška, keramický "tentononc", nebo náhradní struny. Pokud zvažujete letos soutěžení na Portě, v Pardubicích zjevně nepůjde jen portu, byť na mateřskou loď nedáme dopustit. Přihlášku naleznete na http://www.porta-festival.cz/prihlaska-do-oblastniho-kola-porty-2015, místo ve startovní listině ještě máme.

Tak tedy: Východočeské oblastní kolo Porty a Pardubická folková noc, respektive Velikonoční koncert Marien a hostů (včetně večerního jam sessionu nejen pro účastníky)

Kdy: 4.dubna 2015 od 11 - 16 hodin soutěž

         v 17 hodin vyhlášení výsledků

         v 19 hodin koncert Marien a hosté 

Kde: KD Hronovická, Pardubice 

Vstupné se platí až na večerní program od 19 hodin, předprodej lístků v ticetportal.cz. Zvučí manželé Toupalovi,  moderuje Víťa Troníček. Pro dojíždějící z dálky zajišťujeme možnost přespání na zemi v budově Kulturního domu (spacáky vlastní, samosebou), k dispozici i občerstvení, možnost snídaně na objednání, hudební nástroje na večerní session vítány.   

Těšíme se...

 

Za realizační tým: Víťa Troníček, Ivan Kurtev a Ivan Němec