Severomoravské kolo festivalu Porta 2014Pro další rozhovor se přesuneme tentokráte až do Bludova, kde si odpovědi na otázky redakce připravil Karel Kobliha. Na Severomoravské kolo se můžete přijít podívat do Bludova v sobotu 8.3 od 14:00 kdy bude Portu hostit místní kulturní dům.

Jakou má tradici Porta v místě pořádání? Kulturní dům v Bludově nás poprvé vzal pod svá křídla 22. dubna 1995 takže letos se tam bude konat oblastní kolo již po dvacáté, což je úctyhodná doba. První obnovený ročník se konal 4. Května 1991 v Tylově divadle ve Šternberku. Druhý, třetí a čtvrtý ročník v Domě kultury Pramet v Šumperku (2.5.1992, 17.4.1993, 9.4.1994) a pak již od pátého ročníku Kulturní dům Bludov.

V jakém prostředí bude letošní kolo, kdo Vám s ním pomáhá? Letošní 24. ročník se bude konat opět v Kulturním domě v Bludově za vydatné podpory tohoto zařízení a Obecního úřadu v Bludově. Veškerou organizační činnost,  zabezpečuje Jesenická oblast České tábornické unie.
Jaká média Vám pomohou s propagací ve vašem regionu? Velkou propagaci a podporu nám zabezpečuje „Český rozhlas Olomouc“ jmenovitě Josef Sandy Nosek a z periodik bych jmenoval „Moravský sever.“

Jak velký tým připravuje vaše oblastní kolo Porty? Je to různé, nejbližších spolupracovníků bude asi 20, ale ve skutečnosti je jich mnohem více.
Co patří mezi největší úspěchy vašeho oblastního kola v dějinách Porty? V roce 2009 od nás  postoupila skupina  Alibaba  a získala  3.místo na finále v Řevnicích a ve stejném roce vybojovala 2. místo na mezinárodní Portě v Ústí nad Labem, kde o rok později vyhrála. Mezi další úspěšné kapely na republikové úrovni patří také Špunt z Přerova.

Jak bude probíhat letošní kolo, co připravujete za novinky, nebo překvapení pro diváky ale i soutěžící? Bude probíhat v duchu muzikantského kamarádství. Překvapením pro diváky budou noví mladí soutěžící, kteří se popasují se zkušenými muzikanty.

Na co můžete pozvat soutěžící a návštěvníky letos? Na parádní soutěž, zaplněný sál, bezva fungující organizaci, profesionálního zvukaře a moderátora a v neposlední řadě na fundovanou porotu.

Má dle vás smysl v současné době televizních Superstar a Talentů dělat Portu? Superstar a jiné televizní soutěže jsou zaměřeny na komerci  a tomu je podřízeno vše. Porta je amatérsky tvořena s minimem finančních zdrojů a je také přístupná amatérským muzikantům. Vztahy mezi soutěžícími a pořadateli jsou postaveny na jiných základech. Porta je prostě lidová a pro všechny. Žádné televizní soutěže nemohou nahradit atmostéru Porty.

Jaké plány máte do budoucna s Portou? Aby se udržela co nejdéle,  i přes stále se zhoršující  finanční podmínky a zachovala si přízeň muzikantů a diváků.

Děkujeme moc za odpovědi a přejeme hodně zdaru při realizaci Severomoravského kola.