Porta Svitavy 2012 SpamPortovní kolo Svitavské oblasti prob?hlo ve svitavském Alternativním klubu Tyjátr v sobotu 28. dubna 2012. Prostory v tomto klubu se ukázaly jako dobrá volba.

Vzhledem k malému počtu přihlášených soutěžících si pořadatel (Středisko kulturních služeb města Svitavy) mohl dovolit luxusní podmínky pro soutěžící s jednou zkušební písní pro zvukaře Jindru Helekala a dalších čtyř soutěžních písní pro porotu. Každý soutěžící dostal tedy možnost svého malého recitálu.

V pravé poledne zahájil soutěž moderátor Ondra Komůrka uvedením velmi mladé skupina 7 TEENS z Letovic. Po jejich ještě nevyzrálém výkonu následovalo duo RYBA & RAK z nedaleké Poličky s příjemným folkový projevem. Další soutěžící, domácí folkové trio TŘI SCHUTI doplatilo na použití místního, značně rozladěného klavíru. Přitom bylo poznat, že všichni jsou výborní muzikanti s hudebními nápady. Bohužel, konečným výsledkem byl intonační guláš. Velice mile se představilo hudební sdružení VENDOLBAND z obce Vendolí. Ve své obci se pěvecky věnují účasti na kulturních akcích a toto bylo jejich první vystoupení na mikrofony. Jejich soutěžní repertoár, který tvořily veselé písně s tématikou středověkých pijáků se hezky poslouchal, nicméně k dobrému umístění v soutěži nestačil.

Po přestávce vystoupilo duo DER REGEN z Lanškrouna. Dvojice mladých chlapců se snažila zaujmout hlavně kytarovou hrou, ale celkový dojem včetně nevyzrálých hlasů byl rozpačitý. Naopak následující skupina POCITY z Brna náležitě využila časový prostor pro své vystoupení. Krásné vlastní skladby, výborně aranžované spolu s dynamikou a příjemnými vokály vzbudily příjemný pocit blaha v posluchačích a myslím i v porotě. I další soutěžní duo SPAM (Praha, Radiměřice) zaujalo svými vlastními skladbami, ačkoli jejich vystoupení nebylo úplně bez chyb. Následovalo vystoupení skupiny PEDRO z  „Hradubic“. Radost ze hry zde byla viditelná, ale stále stejný efekt vedoucí kytary byl ke škodě používán všude bez ohledu na náladu písně.

Také barva hlasů obou zpěvaček ve společném vokálu působila zvukově nepříjemně. Jako poslední soutěžila skupina TRILOBAJT z Litomyšle. Při jejich poslechu se nechtělo věřit, že spolu hrají teprve dva roky. Žánrově podle vybraných soutěžních skladeb bych použil termín bigbeat, ale jejich autorské písně s pěknými aranžemi a výrazovým projevem velice dobře na posluchače působily.

Porota ve složení Robert Křepínský (Trdlo), Otto Vais (Big band, Povijan), Pavel Bolcek (Točkolotoč), MUDr. Dagmar Veselá (P.S. Dalibor) a Stáňa Plívová (Povijan) vybrala vzhledem k počtu soutěžících jako jediného postupujícího do semifinále v Řevnicích duo SPAM. Do finále Autorské Porty v Ústí n/L vybrala píseň JINÁ PROFESE (skup. POCITY) a ZÁSOBNÍ VOZY (skup. TRILOBAJT). Před vyhlášením výsledků proběhlo i vždy velmi očekávané setkání soutěžících s porotou. Kladné i kritické připomínky porotců ke svým výkonům mohou dále využít pro zlepšování vlastní umělecké úrovně.

Celé oblastní kolo mělo díky pořadatelům a divákům velmi příjemnou přátelskou atmosféru a za celým odpolednem udělala svým večerním koncertem krásnou tečku folková skupina DEVÍTKA.

pro informaci sepsal
Vašek Křemen – Vyhlídka

Porta Svitavy 2012 PocityPorta Svitavy 2012 Trilobajt