Porta VysočinaTak to máme za sebou. Práce celého teamu krajánků byl po zásluze zúročen v kvalitně zvládnutém kole a i večerní program  dopadl bezvadně.
Do poslední chvíle nebylo jasné, kolik kapel vystoupí a jestli se vůbec dostaneme podle postupového klíče na přímou linii postupujícího vítěze do Řevnic. A najednou jako by se roztrhl pytel a měli jsme 14 seskupení a radost, že můžeme do Řevnic na finále Porty poslat dva zástupce.

Díky počtu účinkujících se musel začátek posunout již na 13:00, ale protože jsem to v propozicích uváděl, jako alternativu, nebyl s tím žádný problém. Prostě v jednu jsem to zpustil a jelo se jako po drátku.  Již osvědčený zvukař Milda Chramosta zmáknul všech 14 vystupujících  formací bez větších potíží a i s  přestávkou jsme dodržovali jízdní řád kola bez zpoždění.
Po ukončení se sešla k radění porota. Letos opět jsem nechal všechnu práci na velmi zkušené harcovníky v tomto žánru a bezchybně jim i sekundovali kamarádi ze NR ČTU, kteří dohlíželi na regulérnost soutěžení. V porotě jsem usadil, Míšu Leichta, Jardu Matějů, Lubomíra Stráníka, Tomáše Kaňku a Lubomíra Hrdličku. Jako oko dohlížitelské byl přítomen Petr Guth a Václav Křemen. Ještě před vyhlášením výsledků měli možnost všichni účinkující, pokud o to měli zájem prohovořit s porotou a vyslechnout si rady co zlepšit a čeho se zbavit, aby jejich výraz byl lepší a hraní profesionálnější.


Vyhlášení výsledků následovalo cca 45 minut po ukončení soutěže a verdikt poroty zněl:
Interpretační PORTA     

1. ŠWORC Brtnice
2. BOSSORKY Úpice
3. 4zdi  Pelhřimo

Autorská PORTA

Pavel Pokorný za píseň SAMOTY
Jiří Nohel za píseň  Mohyla míru

Divácká PORTA

4zdi  Pelhřinov

Jen jsme rozdali ceny  už se připravil host , což byli plzeňští bluegrassoví mágové COP a začala opravdu hudební lahůdka. V sále nás bylo celkem 160, což si opravdu cením, že nejen posluchači z řad návštěvníků Ok.Porty, ale i samotní účinkující zůstali na jejich koncert. Po koncertu nám přichystal pan starosta Vlasenice pohoštění v podobě rautu , za což mu patří náš dík a též dík patří celému jeho týmu, který se o nás a účinkující vzorně staral po celou dobu kola. Jak jsem již zmínil po koncertu jsme si upravili sál a pokračovali v jamíčku do ranních hodin, někteří až do kuropění.
Druhý den na nás čekala sqělá snídaně, kde jsme ještě s porotci probrali jak úroveň tak i organizaci dalšího kola a shodli jsme se na tom, že změna místa k uspořádání oblastního kola pro Vysočinu, byl správný krok a že v těchto prostorách kulturního zařízení Vlasenice u Kamenice nad Lipou již zůstaneme. No a ze snídaně se stal povinný oběd, který „úředně nařídil“ pan starosta a odpoledne jsme se zabalili a odjeli do svých domovů. 


Musím poděkovat všem lidičkám v našem pracovním týmu, kteří pomohli a zapříčinili se o bezvadný chod našeho portovního stroječku. Z reakcí účinkujících směrem k mám jsme též měli dobrý dojem a hřálo nás jejich uspokojení s organizací kola. Doufejme, že za rok přijedou a také o tomto festivalu řeknou dalším muzikantům, aby bylo dále z čeho vybírat do finále.


Ať žije Oblastní kolo PORTA Vysočina 2012.
Za celý tým Oblastního kola PORTA Vysočina


Milan Čombe Lhotský  T.K.Porta Vysočina

Porta VysočinaPorta VysočinaPorta VysočinaPorta Vysočina