Duo ChancePouze jediného reprezentanta mohli letos Jihočeši poslat do interpretační soutěže republikového finále Porty v Řevnicích. Oblastní kolo v Soběslavi, které se konalo dva dny před nástupem kalendářního jara, tak vyslalo do Řevnic mladé Duo Chance z Veselí nad Lužnicí, které zahrnuje  Jiřího Tomana, jinak kytaristu folkové skupiny Bonsai č.3, a  Lenku Martinů. 

O autorskou Portu budou mít šanci se utkat písničky Mirka Vlasáka a táborského dua Bez tíže, které Soběslav katapultovala přímo do mezinárodního finálového kotle v Ústí nad Labem.

Porota byla i tentokrát sestavená z osvědčeného kvarteta, tvořeného známým banjistou Vojtou Zíchou, Tomášem Berkou a Veronikou Rezkovou s Leošem Koskem z Českého rozhlasu 2, kteří se stali již portovními stálicemi. Bohužel, díky muzikantskému zaneprázdnění se nepodařilo dorazit předsedkyni poroty,  Pavlíně Jíšové.

Z původně přihlášené půl druhé desítky soutěžících se na portovní pódium dostavila pouhá jedenáctka adeptů na postup do finále, z nichž téměř polovinu tvořily nové muzikantské a pěvecké naděje, zatím portovnímu publiku neznámé. Mezi naopak osvědčené a vítané portovní matadory patřili mimo jiné také Milan Kekit Šebelík a František Bartoš ze Strakonic, kteří, ačkoliv tentokrát pouze v duu, dokázali rozhýbat atmosféru i publikum svižnými melodiemi a odpichovými texty z vlastní autorské dílny. A co lze považovat skutečně za pozitivní zjištění – že nám soutěžící squadra skutečně omládla.

V letošním ročníku, třebaže se objevily pokusy i o zatím nezařazované žánry jako punk-folk či operetní melodie, ale i jiné zajímavé hudební nápady, absolutně kraloval folk a zcela chyběl například bluegrass.

Poněkud netypické bylo i to, že mezi soutěžícími převažovali jednotlivci a dua, zatímco v minulosti bývala v portovním soutěžení zapojená zcela nezpochybnitelná převaha kapel. „Možná je to otázka času – je dneska těžké najít společné termíny pro zkoušky a vystoupení u vícečlenného tělesa, možná i otázka „ekonomická“ – v souvislosti třeba s dopravou nástrojů i osob, anebo prostě je snazší být odpovědný pouze sám za sebe...“ zamýšleli se nad tímto, možná jen dočasným jevem členové poroty Veronika Rezková a Leoš Kosek.

Na rozdíl od slabší účasti soutěžících byla účast návštěvníků soběslavského portovního klání, kterým zkušeně a fundovaně provázel spíkr Zdeněk Schwager,    docela uspokojivá. Velice příznivě bylo přijato i vystoupení obnoveného Sem Tamu, u něhož si netroufnu přesně stanovit domicil, protože jsou z různých míst, ale všichni Jihočeši. Jejich dokonalá souhra, spontánní projev a nehraná živelnost, hezké melodické písničky z osvědčeného repertoáru – to vše bylo příjemnou tečkou za sobotním portovním odpolednem.

Co tedy zbývá? Snad těšit se na řevnické i ústecké finále, ale i na další akce na jihu jako jsou strakonické Jamboree, Jihočeské zpívání v Trocnově a jiné, ale hlavně naděje, že příští rok nastane na portovním soběslavském pódiu doslova tlačenice.