Je tomu 33 let od doby, kdy proběhlo první celorepublikové finále soutěžního hudebního festivalu Brána pro děti do 18let, jejímž každoročním vyhlašovatelem je Česká tábornická unie. 

Spíše než soutěž je Brána vnímána dětmi i pořadateli jako závěrečné setkání s kamarády a muzikanty na konci kalendářního roku. 

Jedinečná atmosféra Brány i letos prosakovala každým centimetrem sálu v Brně Líšni. 

Tento rok se moderování ujala dvojce složená ze zkušené Martiny Hrbkové (kapela Přístav) a moderátorského benjamínka Dana Volfa (kapela Zkusmeto) a byl to velmi příjemný zážitek od začátku, kde se střídala pódiová ostřílenost z mladickou bezprostředností, které se vzájemně velmi vtipně doplňovaly.
Do poroty zasedly mladé, neokoukané tváře

Lubomír Vlna Vaňka (muzikant a zpěvák známý z uskupení Kofe@VlnaJan Ombre Blahynka (kapely Dna a Vína), Jiří Kačer Mrázek (kapela Mošny), Viktor "Kolibřík" Sapák (kapela Kolibříkův úlet), Anička Olejníková (kapela Lady Birds).
Převážná část poroty prošla soutěží v minulosti a proto měli mladým začínajícím kapelám hodně co říct, což všichni náležitě využili během přestávek.


Jako první vystoupil Samuel Rychtar (kategorie do 15let). Stálice finále soutěže Brána, která od svých 8 let vystupuje zde na Bráně. Vystoupil s písněmi Kříž od Davida Stypky a autorskou písní To jsme my. Jeho pregnantní kytara a jemně nakřáplý hlas nasadili laťku hodně vysoko.
Samuela vystřídala Karolína Čemusová soutěžící do 18let s písněmi Gone Away From Me a Přání (Petra Šanclová).
Nervóznější začátek, který se vytratil s prvním refrénem, kde se projevil velmi pevný a jistý hlas, což ocenili všichni v sále.
První vystupující kapelou v kategorii do 18 let byla kapela Netopim se, která se předvedla s rockovou písní od Katapultu Hlupák váhá Hladíkův Sluneční hrob a závěrečnou peckou od Trabantu Sára. Až na menší rytmické výkyvy, to bylo velmi přesvědčivé vystoupení, které nakonec bylo odměněno 2. místem v kategorii do 18 let.
Po kapele přišla skromná Petra Kolářová, která svou autorskou tvorbou a velmi příjemným hlasem přesvědčila
porotu i diváky, že naprosto oprávněně patří do finále této soutěžní přehlídky.
Nejmladším vystupujícím na celé Bráně byla teprve 8,5 letá Sára Blahynková, která za doprovodu své babičky zazpívala Já písnička od Pavlíny Jíšové a v druhé písni Polajko Polajko se sama doprovodila na tahací harmoniku. Toto vystoupení zmrazilo úplně všechny v sále. Ticho, které se dalo krájet rozsekl až obrovský potlesk.
Zkušená kapela (a loňský vítěz) Ornament byla další kapelou, která s naprostou profesionalitou a vlastní tvorbou ukázala jednoznačně, kdo bude králem dnešního odpoledne.
Po rockovém nářezu přišla diváky uklidnit Eliška Jaroušová (12 let), která svou vlastní písní o malém psovi poslala diváky zpět do předvánoční pohody.
Následovalo sebevědomé vystoupení Ladislava Pešáka, který zahrál písničky od Mňága a Žďorp DJ Loutna a
Jaromíra Nohavici Do prdele práce, což diváci ocenili hlasitým smíchem a frenetickým potleskem.
Obrovské překvapení tohoto večera byla bezesporu brněnská kapela Sananaj. Ta svými dvěma autorskými písněmi a jednou vzpomínkou na Zuzanu Navarovou jednoznačně dominovala v kategorii do 15 let. Nádherné 3 hlasy jsou doplňovány multiinstrumentálními dovednostmi této kapely.
Sananaj vystřídala Kristýna Mazancová, která vystoupila s písní Sen od Lucie a světovou peckou Radioactive od Imagine Dragon
Druhou nejmladší vystupující byla teprve 9 letá kytariska Anežka Kočárková, která zahrála svou vlastní píseň Hotel u svíčky, za níž by se nemuseli stydět i renomovaní skladatelé dnešní doby.
Grillmani byla další z kapel do 18 let, kde se opět představil Ladislav Pěšák. Krásné dvojhlasy doplněné kytarou, houslemi a bicími.
Předposledním vystupujícím byla jedna z účinkujících i v letošní Superstar Kateřina Chybová. Jak sama řekla, na Bráně byla daleko víc nervóznější než v televizní soutěži, což ale diváci nemohli poznat. A převzatými písněmi od Eltona Johna a Jany Kirschner jednoznačně ukázala, že bude letošní královnou soutěže.
Celé odpoledne uzavřela kapela do 15 let Doly přes celý hory, která vznikla teprve v roce 2019.
Ve vlastních písních Krychle a Strach ukázaly přesné trojhlasy položené na rytmickém cajonu a podpořené skvělým klavírem a flétnou.

Poslední soutěžní tóny dozněly a nachystal se host dnešního večera a to Lady Birds z Jablonce nad Nisou. Kapela s 23 letou zkušeností byla perfektní tečkou na závěr večera.

No a jak to všechno dopadlo?

 

Do 15 let jednotlivci

  1. Samuel Rychtar
  2. Eliška Jaroušová
  3. sdílené místo Anežka Kočárková a Sára Blahynková 

Do 15 let kapely

  1. Sananaj
  2. Doly přes celý hory 

Cena diváků v kategorii do 15 let - kapela Sananaj

 

Kategorie do 18 let jednotlivci

  1. Kateřina Chybová
  2. Ladislav Pěšák
  3. sdílené místo Karolína Čemusová a Petra Kolářová

Kategorie do 18 let kapely

  1. Ornament
  2. Netopim se
  3. Grilmeni 

Cena diváků v kategorii do 18 let - Kateřina Chybová

 

Absolutní vítěz Brány 2021 - kapela Ornament

 

Brána je festivalem, kam se všichni vrací rádi. A to nejenom pro její rodinnou atmosféru, ale i pro to, že je profesionálně uchopena pořadatelskou trojicí Alexandrem Cimbálníkem, Pavelm Krejčím a Zdeňkem Doktorem Jedličkou. Ti ji společně se svými rodinami a přáteli dokážou udržet rok co rok jako nejoblíbenější a nejlépe uspořádaný festival tohoto charakteru. Za to jim patří velký dík. 

 

Příští rok se budu opět těšit na neuvěřitelnou atmosféru tohoto festivalu, na který Vás srdečně zvu v termínu 25. - 27. listopadu 2022 do KD Dělňák v Brně Líšni. 

 

Aleš Hrbek

foto: Radek Míča