Marien a ŽalmanV sobotu 29.10. 2011 měla folková muzika v  Pardubicích svátek, protože skupina Marien pořádala svůj tradiční výroční koncert. V nedaleké ČEZ aréně sice zahajoval své Mega turné Michal David, ale milovníci folku  přišli do Domu hudby - a bylo jich víc než v loňském roce.

Jako živá voda protékala celým výročním koncertem „výroční zpráva o činnosti kapely“, pomocí které kapelník Víťa Troníček vtipně glosoval, spojoval a uváděl jednotlivé části programu.  Pochvalu zaslouží i výborné ozvučení sálu a decentní hra se světly, která lahodila smyslům a dotvářela atmosféru představení.
Hned v úvodu zazněly nejznámější písně Marien jako Kluk z Pardubic, Memento Mori nebo i píseň Zrcadla, kterou Víťa Troníček napsal ještě jako vedoucí kdysi známé dětské skupiny Poupata.  Většinu koncertu tvořily nové autorské písně vzniklé v posledních dvou letech, došlo i na dvě premiéry a slavnou Mrs. Robinson dua Simon a Garfunkel. V polovině koncertu pak Marieni uvedli na pódium Pavla Žalmana Lohonku, který nejdříve sám zahrál dvě písně  a pak následoval společný blok Žalmana a Marien, ve kterém nechyběly takové hity jako Z ráje, Tymián, nebo Jantarová země. Více než dvouhodinový koncert vyvrcholil čtyřmi přídavky - a na závěr nechybělo ani akustické zpívání s publikem.

„Byl to určitě jeden z těch koncertů, na které se nezapomíná. Na jedné straně Dům hudby zaplněný báječně reagujícím publikem, na druhé straně setkání s Pavlem Žalmanem Lohonkou, který je živoucí legendou českého folku a velice nás v naší tvorbě ovlivnil.
Zahrát si s ním byla opravdová čest,“ svěřil se kapelník Víťa Troníček.

Sám Žalman již během koncertu označil Marien za pokračovatele žánru a ocenil především melodiku a zpěvnost jejich písní. Zároveň vyjádřil smutek nad tím, jak málo se tomuto pozoruhodnému hudebnímu žánru věnují média, i radost z toho, že amatérská folková skupina dokáže naplnit Dům hudby, a to jen dokazuje, že folková muzika – obzvláště v Pardubicích, rozhodně nevymírá.

„Potěšily nás pozitivní reakce nejen Žalmana, ale i členů jeho fanklubu, kteří přijeli až z Ostravy. To souznění s Marien bylo prý tak silné, že to vypadalo, jako by s námi Žalman hrál odjakživa. Určitě si to musíme někdy zopakovat,“ řekl Troníček.

„Soudě podle reakcí  si myslím, že si celý večer všichni návštěvníci moc pěkně užili a mám radost, že se to  vydařilo. Navíc se koncertní sál až na pár míst zcela naplnil –a to je vzhledem k dalším sobotním pardubickým akcím velký úspěch. Výročním koncertem jsme zároveň více méně zakončili první rok projektu FOLK ŽIJE, ke kterému se (kromě dalších) i Pavel Žalman Lohonka přihlásil.  V roce 2011 skupinu Marien ještě čeká slavnostní rozsvěcení vánočních stromů v Letohradě a v Českých Libchavách se skupinou Duo Ťuk, a v Hostinném spolu se Spirituál kvintetem. V těchto dnech už ovšem s Víťou Troníčkem intenzivně pracujeme na dramaturgii akcí, které budeme pořádat v příštím roce,“ prozradil pořadatel koncertu a manažer Marien Ivan Kurtev

A  jaké akce  se tedy připravují ?

10.3.2012 - Pardubická folková noc v ABC klubu na Olšinkách s podtitulem „první letní festival“ je festival, který je určen tradičním nedočkavcům sezony letních festivalů.

15.-16.6. 2012 - Folkové Chvojení. Jde o dvoudenní folkový festival, jehož název vychází z názvu obce Vysoké Chvojno, kde se festival každoročně koná v přírodním amfiteátru místního lesního arboreta a nese podtitul „festival člověčí muziky“. Pořadatelé zde nechtějí žádný multižánrový krával ani křepčení s pivními půllitry pod pódiem, jak to dnes na festivalech často bývá. Díky tomu se festival rychle ujal a dobře zaplnil mezeru po dřívějším Svojšickém slunovratu.

16.-19.8 2012 – Perštýnská fortuna, zbrusu nový festival z dílny pořadatelského tandemu Ivan Kurtev a Víťa Troníček, se bude konat na pardubickém zámku. Rok 2012 byl totiž vyhlášen rokem Pernštýnským a nový folkový festival bude jednou z jeho ozdob. Čtyři koncertní večery na zámeckém nádvoří (po vzoru festivalů Prázdniny v Telči, nebo Folková růže) doplní ještě tradiční Folková pohlazení na vedlejší scéně na Příhrádku, kde bude, ostatně jako vždy, vstup zcela zdarma.

Art Favore Production, s.r.o.
Foto: Ivan Krejza

Marien a ŽalmanMarien a ŽalmanMarien a Žalman