Deváté řadové album Tomáše Kočka & Orchestru s názvem Velesu vzývá pohanského boha. Po albu věnovaném bohyni země a hojnosti Živě se Tomáš Kočko obrací k pánovi zásvětí, jenž střeží řád a čas.

V krvi a duši nám tepe rytmus našich předků, jejich sny, radosti i strasti a obavy. I díky tomu devět autorských skladeb Tomáše Kočka dokáže zasáhnout každého posluchače. Nahrávka nabízí jak zadumané skladby, tak i skočné vypalovačky. Tomáš Kočko opět skvělým producentským citem dokáže propojit skladby inspirované folklórními motivy s vrstevnatými vícehlasy a zároveň využít rockových kytar a postupů. Na Velesu rezonují ozvěny dávných slovanských kultů, inspirace světem, kterému bylo cizí striktní černobílé vidění.

Deváté řadové album Tomáše Kočka & Orchestru tematicky navazuje na předchozí nahrávku Živě. „Obě desky jsou věnovány staroslovanským božstvům. Živě a Velesovi. Živa dostala výběr toho nejlepšího z našich předešlých alb, tedy jakési ´the best of´ nahrané živě na koncertě v Ostravě, a Veles pak zbrusu nové autorské písně nahrané ve studiu v Brně. Živa a Veles, dle mýtů, tvořili božský pár a Veles je, mimo jiné, patronem igriců - dávných zpívajících básníků - tedy umělců,“  upřesňuje autor všech skladeb na albu Tomáš Kočko. To, čím se současné album odlišuje od dvou předchozích, je autorství skladeb. Velesu je na rozdíl od minulých alb plně autorská nahrávka.

Podívejte se na nový klip!

{vembed Y=LQuUqMB9XUA}

Zdroj textu i fotek: Indies