Skupina H. R. A., v níž se pod hravou zkratkou skrývá Hoboes Revival Alva, je pětice muzikantů, kteří již pořádnou dávku druhých střed v měsíci rozezpívávají pražský hudební klub Alva písničkami bratří Ryvolů.

Na koncertech ale zní i Kapitán Kid, legendární pardubická Stopa, vzpomínkové boogie-woogie na americké osvoboditele Plzně a řada dalších písní, které zdomácněly u většiny milovníků tohoto žánru. Tentokrát se však kytaristé Dick Zika, Martin Fous Černý, Radek Fox Kučera, kontrabasista Emil Pinďa Makal a bicista Petr Balík Vohnout zavřeli do studia a nahráli cédéčko, které udělá radost spoustě lidí.

Na stříbrném kotouči je celkem 13 písniček, z toho sedm ryvolovek a šest písní, které přivedli na svět muzikanti hobousáckého revivalu, a je to spojení velmi nenápadné, protože i ty neryvolovky mluví velmi podobnou řečí příběhů i tónů jako písně obou dnes již legendárních bratrů.

A tak není divu, že cédéčko evokuje náladu těch večerů, kdy zpívají všichni, i lidem, kteří v Alvě nikdy nebyli. Pokud sem někdo přijde i s nástrojem, přidává se k základnímu kvintetu a znějí nejen Pat a Dan, stříbrná Spona, ale další a další písničky, které už léta hladí u srdce lidi této krevní skupiny.

Hoboes Revival Alva nazval tento večer ´předkřestem´ v prostředí, kde se tohle hraní zabydlelo, což bylo nejen milé, ale i spravedlivé. Oficiální křest pak bude v pondělí 24. června U Boudů v Kolovratech.

Foto: Jiří Břicháč