Předposlední dubnovou sobotu bojovaly „velké“ kapely o postup na finále Porty v Řevnicích a předposlední dubnovou neděli se rovněž v jabloneckém klubu Na rampě rozhodlo, kdo pojede ze severních Čech na národní finále Dětské Porty do Kroměříže a kdo na Folkový kvítek na Konopiště.

Nedělní modrá obloha a bohaté slunce by spíš lákaly někam do přírody, ale po obědě se začínali trousit větší i menší muzikanti s nástroji ve futrálech, na zádech nebo vyndané z kufrů aut. Klub s převažující černou barvou se naplnil a od 14 hodin tu dvě hodiny zněla muzika, v rozjásaném hledišti seděli evidentně spolužáci vystupujících muzikantů nebo muzikanti samotní a bylo to ohromně znát. Takové publikum by si jistě přál každý, kdo někdy něco vytvářel za mikrofonem.

Z celkového počtu deseti soutěžících postoupilo pět do národního finále Dětské Porty v Kroměříži, jeden na Folkový kvítek na Konopiště.

A tady je pětice, kterou přivítá Kroměříž:

Anička Peštová – energická zpěvačka, která v Jablonci soutěžila i v kapele Ornament – tři sourozenci Kočárkovi a kamarád Jonáš skončili loni ve své kategorii třetí, nejstarší Lukáš je od svého brášky Štěpána pět let.

Tomáš Doktor – Krylovy písničky u nás zpívá hodně lidí, ale Tomášovo podání „Salome“ barvou hlasu i pokorou k originálu patřilo k mým nejhezčím zážitkům.

Nika je duo dvou Veronik, které zpívaly tři soutěžní písně anglicky, česky a slovensky. Slovenská maminka jedné Verunky seděla v publiku a jistě měla radost.

Bluegrassová kapela Bluenight loni na Landeku u Ostravy vyhrála a jistě by to ráda zopakovala.

Cenu poroty oblastního kola v Jablonci nad Nisou získal další středoškolák Tomáš Hejkal - vynálezce zajímavého nástroje kazulele.

Cenu diváků, o níž rozhodovali diváci připíchnutím hlasovacího papírku na prkno s hřebíky a jmény soutěžících, vyhrála skupina Bluenight před týden starým triem Golden Creek a Tomášem Doktorem.

Kdo bude moci přijet na finále do Kroměříže, uslyší spoustu dobré muziky.