Měsíc září bývá považován za start klubové sezóny. Letošní 7. září znamenalo pro pořadatele Notování i jeho příznivce z řad diváků a muzikantů start do jubilejního XV. ročníku soutěže.

Účastníci prvního základního kola, podle diváckého hodnocení písniček, zabodovali následovně:

Na šestém místě se s devíti body umístil již tradiční účastník soutěže, písničkář pokročile střední generace Vašek Smolka z Prahy, jehož písničky jsou spíše než pro koncertování tvořeny jako doprovod živého hudebně - literárního měsíčníku Šuplík, na němž spolupracuje se svou paní. Ale jeho hrátky s mateřským jazykem jsou mi velmi sympatické.

Páté místo a 13 diváckých bodů si vysloužil Will Eifell – Jirka Poživil, k blues se výrazně přiklánějící mladý písničkář z Ústí nad Labem. Je to zajímavá osobnost ve vývoji a domnívám se, že zbaví-li se některých nešvarů (výslovnost!), dost o něm ještě uslyšíme.

Na čtvrté místo diváci usadili s devatenácti body skupinu HoP a ŠaVani z Plzně - Litic. Kapela hraje dobře a mile mě překvapila svou autorskou tvorbou a pěkně zvládnutými vokály. Slabší stránkou jsou sólové zpěvy, v nichž si pochvalu zaslouží snad jen Ondřej Vandrák Radvanovský. Od diváků kapela navíc získala i tři preferenční hlasy.

Třetí místo s dvaceti body a třemi preferenčními hlasy získal Slávek Maděra, pražský písničkář, který se v posledním čase vrací na scénu po dlouhé, mnoholeté odmlce. Jeho písně by, podle mého soudu, byly posluchačsky mnohem zajímavější, kdyby je dokázal zahustit do kratších časových stopáží. Čímž rozhodně nechci říci, že v dnešní podobě jsou špatné, leč...

Láďa Zítka z Vysočiny, v Notování zdaleka ne poprvé, přijel, zahrál a nezvítězil. Ale druhé místo s třiatřiceti body a třemi preferencemi je taky krásné! A krásné je určitě i jeho nové CD Šesťákový svět, které si, při mnoholetosti působení tohoto bluesmana na folkové scéně, dovoluji označit za debutově – bilanční.

Vítězná pražská kapela Z hecu – 46 bodů, 9 preferencí - ač již nějaký čas obecně oblíbená, byla pro mne tak trochu bleskem z čistého nebe. Doposud jsem je znal pouze ze dva roky starého debutového alba Na gumičku nos. Až metronomická přesnost písniček na něm ve mně budila dojem určitého studeného akademismu. Naživo tomu tak není! Přesnost zůstává, akademičnost mizí a na scéně válí parta mladých kluků pěkně od srdíčka, jak to má být! Velmi zasloužené vítězství…

Napsat, že třešničkou na dortu 1. kola XV. ročníku byla Sekvoj, je z gastronomického hlediska samozřejmě nesmysl. Jenomže jmenovaná hostující kapela, která právě v září završila šestatřicet let své existence, to pálí od podlahy tak pěkně, že se to přesto napsat dá. A nečekaným nedomluveným bonusem se staly foukačkový a kastanětový vstup Ládi Zítky do jejích dvou písniček. Díky, chlapi, byla to paráda!

Závěrem referátu z večera se sluší poděkovat všem muzikantům, a divákům za krásný večer. A taky za vynikající práci zvukařům Michalovi Bechyněmu a Jirkovi Cajsovi Černému, který nám na poslední chvíli ochotně přišel pomoci, protože náš mistr zvuku Pepa Balcar proti své vůli pracovně uvízl v Bělehradu.

Jako alternativu k tomuto textu, pro porovnání názorů tří členů Rady Notování, mohu nabídnout reportáž na www.notovani.cz/hamot-1-zakladnim-kole-xv-rocniku-notovani/ kolegy Petra Balíka Vohnouta publikovanou na webu Notování a pořad O Notování, který připravuje Brigita Kytka Vidimská a jenž si můžete pustit na internetovém Rádiu Folk - http://radiofolk.cz/. Premiéra bude 25. září v 19 hodin, reprízy pak dle programu na webu rádia.

---------------------------------------

Závěrem dovolte, abych vás pozval na 2. základní kolo, jenž proběhne již tradičně v pražském Music City Pointu (Ocelářská 39) ve čtvrtek 5. října od 19.30 hodin.

Zúčastníte-li se tohoto večera, budete mít možnost podpořit svým hodnocením formace Druga – Praha, Horana a syn – Prochot pri Žiare nad Hronom (SK), LeDva – Praha, PMC Band – Hradec Králové, Pětník – Praha a Ruda Hancvencl – Jablonec nad Nisou.

Hostem večera bude tentokrát plzeňská skupina Frýda & company balancující na hraně bluegrassu a folkgrassu, v minulosti několikanásobná účastnice Notování. „První kolo“ jejích účastí v Notování proběhlo mezi čtvrtým a šestým ročníkem a bylo velmi zajímavé po tři roky sledovat, jak se ze čtveřice výborných hudebních individualit stává postupem času kompaktní kapelou. Naposledy jsme je tenkrát viděli ve finále VI. ročníku (2008/2009)... Potom přišla léta zakládání rodin a firem, kdy kapela svou činnost výrazně omezila. „Druhé kolo“ pro nás začalo a, žel, rychle skončilo loni: Do XIV. ročníku se přihlásila polovička Frýdy jako duo Pastor & Peths, které úspěšně postoupilo do semifinále, ale zúčastnit se ho nemohlo. Zabránila jim neplánovaná služební cesta do Hamburku… 

Ale nebojte se, Frýďáci nás už ujistili, že tentokrát přijedou všichni, a kdyby nějaká služebka, tak leda do Rokycan či Berouna, protože to je při cestě do Prahy!

A to je všechno. Jen ještě prosbu mám: nezapomeňte, že určením muziky není soutěžení, ale muzika sama. A té u nás uslyšíte hodně, pěkné, živé a mnohdy i takové, kterou jste ještě neslyšeli. Přijďte se podívat!

Více informací o Notování najdete na www.notovani.cz, na www.facebook.com/groups/130783622398/ a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani.

Karel Vidimský – Cimbura pro ePortýr, Music Open a FOLKtime

Foto: Jirka Esser