Ovčák a panenka v klipu skupiny DrugaSkupina Druga ke konci roku 2013 zveřejnila svůj první videoklip k písni Ovčák a panenka. Píseň volně překrucuje role ze známé lidovky Pásla ovečky... a inspiruje se skutečnou osobou jednoho frýdecko-místeckého rodáka, který přes léto vyráběl fujarky a pásal ovečky na beskydských stráních.

„Píseň samotná je sice plně autorská, nicméně jsem se v ní snažil vystihnout prostotu lidové písničky,” prozradil Lukáš „Vořech” Pokorný a hned dodává: „Oba zamilovaní hrdinové se na sebe těší tak dlouho, než slunce konenčně zapadne za okraj scény. Teprve tehdy může jejich touha nalézt naplnění,” potutelný úsměv kapelníka Drugy prozrazuje dvojsmyslnost celého odkazu.

Skupina Druga píseň vydala na jaře 2013 na svém singlu Tři písně a ve stejné době vznikl i scénář ke stejnojmennému loutkovému klipu. Celá scéna i loutky jsou zhotoveny stylově z ovčí plstě a vlny výtvarnicí a grafičkou Karolínou „Saimou” Bendovou. Výsledný střih videa vytvořil Tomáš „Fionor” Klein, profík ze střižny zahraničního zpravodajství na ČT-24. Klip měl promítací premiéru na Vánočním koncertě skupiny.

Ačkoliv o sobě Druga tvrdí, že se inspiruje slovanskou mytologií, písní Ovčák a panenka spíše než temný pohanský středověk ukazuje svou něžně hravou tvář: ovčácký pes vesele vrtí ocáskem a pobízí panenku, aby nemeškala a vběhla do pasáčkovy náruče. Přísný beran hájí své ovčí stádečko, které se v průběhu klipu rozroste o dvě veselá jehňátka.


„Vzít původní lidovku a dát jí umělý kabátek, se mi osobně příčí. K tomu je třeba přistupovat citlivě a s ohledem na region, v níž píseň vznikla. Psát vlastní autorské inspirace na lidové téma je pro mne mnohem dobrodružnější. Pasáček místo láskyplného objímání panenky taky mohl klidně skončit v potoce s prokousnutým hrdlem. Ta nejistota, jak píseň skončí, než jí doskládám, mě zároveň činí obrovsky svobodným,” říká Vořech na závěr. Klip je pak ke zhlédnutí na Youtube kanálu kapely a webových stránkách www.druga.

Odkaz na klip: http://www.youtube.com/watch?v=GSzDhM_yhQI

Dále můžete zkusit:
http://www.druga.cz/
https://www.facebook.com/kapela.druga