Úklid v suterénuEdiční projekt Olivovníky nabízí další titul: knihu písňových textů, básní a rozhovorů Bohdana Mikoláška Úklid v suterénu. Součástí téměř čtyřsetstránkové knihy je navíc CD s Mikoláškovým albem Znovu.

Dům, kde bydlí láska je nepochybně nejznámější z písniček Bohdana Mikoláška – hit slavných televizních Návštěvních dnů Šimka a Grossmanna. Autorův pohled na svět, na přírodu a na ulici se dodnes nijak nezměnil, je slyšitelný ve většině jeho pozdějších písní a k nalezení i v této knize, obsahující i text písně Ticho, o níž Svatopluk Karásek napsal: „Je to nejvýstižnější umělecké zachycení této veliké události, které znám.“ Ticho je píseň, po které se netleská – i na žebříčku tehdejší rozhlasové Houpačky, do které ji zařadil Jiří Černý, již neměla hodnocení, byla to ta poslední Houpačka, než ji zakázali vysílat...

I všechny ostatní písně Bohdana Mikoláška – z období deseti let zákazu a poté ze Švýcarska – se zrodily v tichu, bez premiér a křtů. Pro většinu čtenářů možná bude právě proto tato kniha o to hlasitější. Je to kniha „celoživotní“. Její autor ovšem píše a skládá dál...

Úklid v suterénu je tak symbolickým vyjádřením kontinuity všeho, co Bohdan Mikolášek yytváří: byl to název jeho posledního projektu před odchodem do exilu – s téměř jazzrockovým klavírem a s elektrickou kapelou.

Čtenář, který se zúčastní tohoto úklidu – nalezne při něm nejen všechny Mikoláškovy písňové texty, ale i jeho eseje, články, fejetony, rozhovory a velké množství fotografií. Závěr svazku tvoří rozsáhlý oddíl Očima druhých, v němž o autorovi píší mimo jiné jeho sourozenci, Vladimír Merta, František Ringo Čech, Martin Hilský, Michael Kocáb a mnozí další.

Znovu je pak název nejznámějšího Mikoláškova alba, které poprvé oficiálně vychází na CD a je nedílnou součástí této knihy.
Kniha bude představena na mimořádném koncertu v pondělí 21. 11. 2011 (Atrium na Žižkově) s řadou vzácných hostů – účast přislíbili Martin Kratochvíl a Tony Ackerman, Komorní sbor Pražští Pěvci, Monika Drdová, Vladimír Merta, Michal Hromek a skupina Consort, Jiří Žáček a po téměř 40 letech od svého posledního vystoupení by se měla na scéně objevit i skupina bratří (a sestry) Mikoláškových.

Knihy s CD jsou k dostání od konce října v běžné distribuci.

AUTOR
Bohdan Mikolášek
Hudebník, textař, spisovatel. Narodil se 2. prosince 1948 v Praze v rodině evangelického faráře. Vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze. Většinu života se věnuje hudbě, patří k zakladatelské generaci českého folku. Na konci šedesátých let začal vystupovat sólově či se svými sourozenci ve skupině bratří Mikolášků, později se skupinou Adriana. Jako host se objevil v Semaforu v návštěvních dnech Šimka a Grossmanna, první písně natočil se skupinou Františka Ringo Čecha. Těžce jej zasáhla srpnová okupace vlasti a následná smrt Jana Palacha: k tomuto tématu se vyjádřil svou patrně nejznámější písní Ticho. V roce 1972 se stal prvním zakázaným písničkářem, přestože jeho tvorba byla apolitická. Vystupoval jen občas, dvakrát vyhrál v celostátní soutěži Porta.

Roku 1982 odešel do švýcarského exilu, kde v roce 1988 vydal své první album Znovu, které obsahovalo jeho nejznámější písně napsané ve vlasti. Ve Švýcarsku dodnes působí jako varhaník a dirigent pěveckého sboru. Po roce 1989 vydal v Čechách oficiálně dvě CD. Soukromě vydal řadu svých nahrávek na CD-R, kromě písničkářské tvorby se věnuje též soudobé vážné a církevní hudbě. V roce 2011 vydal knihu Úklid v suterénu, autorský výběr z písňových textů, básní, rozhovorů a fejetonů.


Zdroj a více na: http://www.galen.cz/

                          http://www.mikolasek.cz/