Druhá trávaKapela Druhá tráva chystá nové album, jež natočila přímo v americkém Nashvillu. Vydání je naplánováno na 1. června.
Zpěvák Robert Křesťan si vždycky přál, aby skupina nahrávala v Americe, již od počátku 90. projela na mnoha turné. Přání se konečně splnilo. „Slavíme dvacáté výročí, po deseti letech točíme novou autorskou desku a navíc nahráváme v Nashvillu, což bychom si v roce 1991 vůbec nedokázali představit,“ dodal kapelník Luboš Malina.


Byl to právě Malina, který natáčel v Nashvillu spolu s dalšími muzikanty zatím poslední desku Pavla Bobka Víc nehledám.
Kontakty, které si skupina za oceánem vybudovala, se nyní hodily.
Producentem chystané desky Druhé trávy je zkušený Steve Walsh, který by mohl kapelu posunout k jinému zvuku. „Poprvé v naší historii máme producenta. Spolupráce s ním předčila naše očekávání. Podařilo se mu vytáhnout to nejlepší, co v nás je,“ míní Luboš Malina. Ostatně album Druhé trávy a Roberta Křesťana, které ještě nemá název, vzniklo v nashvillském studiu Quad. Právě to si v minulosti pro nahrávání vybírali umělci jako Neil Young, Joan Baez, Elvis Presley, Johnny Cash nebo Emmylou Harris.
Nahrávání písniček, které se uzavřelo 11. dubna, mohli s kapelou sledovat i její fanoušci. Ovšem na webové adrese http://druhatrava.blogspot.com skupina nadále poskytuje informace a novém projektu. Právě na přelomu dubna a května by měl Steve Walsh mixovat nahrané album v Česku.
Na novém titulu Druhé trávy zazní devět zpívaných písní a jedna instrumentální skladba (nebo jinak: osm autorských songů doplní dvě coververze Boba Dylana). Po vydání desky a v rámci oslav dvacetiletí kapely připravuje Druhá tráva společná letní vystoupení s americkým hostem Charlie McCoyem. Jako každý rok pak čeká hudebníky z Druhé trávy podzimní turné po USA.
Skupina Druhá tráva vznikla v roce 1991. Přestože bývá často označovaná jako bluegrassová, už od počátku existence mixuje více stylů. Bluegrass odkazuje spíše na předchozí angažmá několika členů skupiny u brněnských Poutníků.
Vedle Křesťana a Maliny jsou dalšími členy Druhé trávy hráč na dobro Luboš Novotný, kytarista Emil Formánek a bubeník David Landštof.
Skupina vydala za dvacet let 14 alb v Česku i ve Spojených státech a je několikanásobným držitelem ocenění APH Anděl v kategorii Folk a Country.

Druhá tráva