Skupina Květy: Těžko budete hledat na poli alternativní akusticky rockové hudby výraznějšího představitele, než jsou brněnské Květy. Kapela nyní přichází s novým albem „V čajové konvici“, které nese podtitul „písně z projektu Svět podle Fagi“ a mezi řadovými alby kapely vyčnívá z řady. 


„Jsem 13ti letá komiksová postava, černobílá, placatá, nevycházím a nikdo se mnou nevychází. Jsem Fagi!“ http://www.fagi.cz
Samozřejmě zůstává jednoznačný rukopis vůdčí postavy, autora, kytaristy a zpěváka Martina E. Kyšperského i celé kapely, který je natolik charakteristický, že od prvních tónů nelze pochybovat o tom, čí je to album. Přesto se „V čajové konvici“ odlišuje od předchozích řadových alb trochu víc, než tomu bylo u dříve. Za prvé, písně na albu nejdříve vznikly pro divadelní představení „Svět podle Fagi“, za druhé jednou čtvrtinou jsou texty na albu někoho jiného než Martina E. Kyšperského, a za třetí na albu si vyhradil celou jednu skladbu pro sebe Karel Heřmánek.

Ale aby nedošlo k omylu, album není záznam divadelních písní, jak upřesňuje Martin E. Kyšperský. „Album „V čajové konvici“ není hudba k divadlu. Jsou to písně z projektu „Svět podle Fagi“. Do něj patří i představení divadla DNO, stejně jako knižně vydaný komiks a facebooková doména. Já se na projektu podílel, byl jsem přizván. Všechny písně byly složeny na základě tohoto popudu a střídavě se objevují i v divadelním představení, v němž pravidelně hraju. Prostě jednoduchý, lehký písničky, který bychom jinak nestvořili.“

V některých věcech se však album podobá předchozí nahrávce Květů. Opět disponuje syrovým zvukem Ondřeje Ježka a i nyní zde najdete řadu hostů. Jako hostující zpěvačky zde naleznete Lenku Dusilovou, Janu Kaplanovou, Kristýnu Lhotákovou, Lucii Vítkovou a další.  Samozřejmě tu také zůstávají, kromě charakteristického zvuku a nálady Květů, písničky Martina E. Kyšperského a Aleše Pilgra, tedy konstanty, které jsou nezaměnitelné.

Album „V čajové konvici“ je možné poslouchat zcela bez znalosti toho, o čem je představení a zároveň může sloužit i jako vstupenka do světa Fagi. V rámci projektu vychází v limitované edici také desetipalcový vinyl "Fagi EP", se šesti dalšími skladbami.

Křest CD:
Brno 26. 4. klub Fléda  - s kapelou Longital, kmotr Jiřím Jelínkem (divadlo DNO)
Praha 10. 5. klub Futurum - s kapelou Kopir rozsywal bestar, host L. Dusilová


Tracklist:
1. Nejtišší kapela, 2. Medvídek , 3. Osnova, 4. Noc,  5. Kpt. Nemo , 6. Šnek , 7. O cestování, 8. Oves míru, 9. Malá přítelkyně, 10. Kpt. Lžičko , 11. Motorka, 12. Poslední tančírna v Praze, 13. Snajpr, 14. Zdají se androidům sny o el. varhanách? (revival), 15. Zuzana

Květy:
Ondřej Čech - kontrabas a baskytara, harmonium 5, kosmický synťák  8 10, sbory
Aleš Pilgr - bicí a perkuse, klávesnice 2, banjo 5,  klávesy 7,
ruční pračka+hrnce+balafon 10, zpěv 12, flexaton 14, sbory
Martin E. Kyšperský - zpěv, kytary, piano, fender piano, el. varhany 6,
mandolína+banjo+baskytara 2, zvonkohra 3, tubafon 6 14
Albert Novák - housle, sbory

Hosté:
Karel Heřmánek - hlas 7
Jana Kaplanová - zpěv a trumpeta 2
Lenka Dusilová - zpěv 6, vokál 8
Kristýna Lhotáková - vokál 10
Lucie Vítková - vokál 13
Dominik Laudát - sbor 5
Dorota Barová, lucie redlová,
Johanka Švarcová, jana vébrová - sbor 3 7 9
Ondřej Ježek - sbor 6, plechy 12, theremin 12, tyč se strunami 13, el. varhany 14

produkce Ondřej Ježek + Martin E. Kyšperský
natočeno Ondřejem Ježkem ve_studiu jámor, na_přelomu let 2010-11
kresby Emil Kyšperský + Emil Kyšperský, fotografie Martin E. Kyšperský
obal Petr Hegyi + Martin E. Kyšperský

hudba Martin E. Kyšperský 1-4, 6-15   Aleš Pilgr 5 10
slova Martin E. Kyšperský 1-11, Jiří Jelínek 12-15

http://www.kapelakvety.cz

http://www.fagi.cz



Bio:
Skupina KVĚTY byla založena na úplném konci dvacátého století. Její první sestava (zpěvák a kytarista Martin E. Kyšperský, zpívající houslistka Marta Svobodová, bubeník Michal Navrátil a cellista Martin Růžička) připravila dva monotématické programy. Byly to hudební pohádky „O Červené Karkulce (2000)“ a „Palouček (2001)“. Obě pásma natočila na desky vydané vlastním nákladem, druhé z nich dostalo na freemusic.cz cenu Demo roku 2001.

V roce 2002 přichází na místo Michala Navrátila nový bubeník a multiinstrumentalista Aleš Pilgr, a skupina točí album „Daleko hle dům (2003 náklad vyprodán v průběhu let, reedice Amakvaré records 2009). Skupina začíná více koncertovat, a zredukovaná na chlapské trio vydává v roce 2004 své první oficiální album „Jablko jejího peří“. Koncertů je stále více, kapela jede postupně do Srbska, Rakouska, Polska a Francie. Mění se i zvuk, a tak je pařížské vystoupení poslední s violoncellem, a do skupiny přichází nový člen – baskytarista a kontrabasista Ondřej Čech.

Skupina vystupuje velmi často v televizi a v rozhlase, má periodicky se objevující  spolupracovníky, mezi kterými jsou fotograf a filmař Petr Hegyi, výtvarnice Pavla Kačírková, zpěvačky Marta Svobodová a Dorota Barová, programátor a výtvarník František Eliáš, zvukař Broněk Šmíd a manažer Petr Zavadil. V okruhu těchto lidí kapela velmi intenzivně koncertuje a také natáčí trilogii alb „Kocourek a horečka (2006, oceněno cenou Anděl za Alternativní a nezávislou scénu) – „Střela zastavená v jantaru (2007)“ – „Myjau (2009)“. Třetí album točil s Květy nový člen, vynikající houslista Albert Novák, a také producent a zvukař Ondřej Ježek. Deska opět získala cenu Anděl.

Mimo řadová alba jsou Květy často oslovováni pro jiné projekty. V roce 2007 složili skladbu "Malé proměny" pro kompilaci "Brno - Město básníků". Podíleli se na tribute deskách "Oldřich Janota - Ztracený ve světě" a "For Semafor" (se skladbami dvojice Suchý-Šlitr). Na jaře 2009 vychází jejich verze skladby "Právě tady" od skupiny "E" na desce věnované brněnské alternativě 80. let (společně Midi lidi, Dva, Otk, Čoko voko aj.). Svoji účast přislíbili na nahrávce - poctě kapely Mňága a Žďorp. Jednu skladbu Květů lze najít na desce "3B - Bongo bonboniéra", jejíž druhý díl se už chystá.

Zdaleka nejdůležitějším je však "V čajové konvici - písně z projektu Svět podle Fagi", nabídka složit jednoduché písničky. Výzva, která se nakonec proměnila v nahrávku, a ta v plochu celého alba (vycházející u firmy Indies scope v dubnu 2011) a jeden sběratelský desetipalcový vinyl s šesti písněmi navíc. K této příležitosti vznikne i několik videoklipů a další související materiál. Vše se objeví postupně na http://www.kapelakvety.cz, facebooku a bandzone.cz.



Promo rozhovor s Martinem E. Kyšperským:

Jaký je Tvůj vztah k Fagi? Nakolik je Ti blízký její pohled na život?

Fagi je spouštěč. Uvolnění. Je upřímná, dělá chyby, ale ví co chce a jde za tím, chová se přirozeně. To je fajn.

Nelákalo Tě nahrát písničky víc syrověji, tak jak je třeba hrají v divadelním představení?

Já si myslel, že je točím syrověji! Tentokrát jsme si na desku nezvali žádné instrumentalisty, kromě Ondry Ježka, který desku spoluprodukuje. Nechceme to mít moc zahuštěné, podle chuti dotáčíme různé nástroje. Hladinu toho, co už by bylo moc, hlídáme citem. Jak taky jinak.  Co přibylo, jsou hlavně další hlasy.

Přestože nové album má nezaměnitelný „rukopis a zvuk“ kapely Květy, přeci jen je trochu jiné. V čem je podle Tebe největší rozdíl?

Z ničeho nic jsem byl osloven psát písně na zakázku a zároveň o čem sám chci. Ale neměly být smutné nebo melancholické. Měly být pročištěné, jednoduché, jasné. Nebýt té výzvy, nikdy bych to neudělal tak rychle a lehce. Ale přitom jsem už dlouho chtěl. Co mě těší maximálně, je udělat desku s jiným obsahem, než by od nás lidé čekali. Ostatně, je to už naše osmé album a je super, že z té diskografie vyčuhuje jinam.

Nově také jsou některé skladby otextovány někým jiným než Tebou. Proč ses rozhodl použít právě tyto texty?

Napsal je Jirka Jelínek z divadla DNO, postupně je posílal, já je vytiskl, přečetl, zazpíval si, vzal kytaru našel si to na ní, nahrál do telefonu, a bylo to hotové, v naprosté většině do pěti minut. Líbilo se mi, že to šlo tak dobře. Je dost možné, že se to už nebude opakovat. Anebo ne s výsledkem, který by mě i s odstupem bavil. Čtyři z těch skladeb vyjdou na cd, dalších šest na desetipalcovém vinylu.

Jsou všechny pisničky z divadelního představení? Nebo jsou některé složeny přímo na toto album?  V čajové konvici se jmenuje to divadelní představení? Pokud ne, vysvětlíš proč se tak jmenuje album?

Tohle je třeba vysvětlit, „V čajové konvici“ není hudba k divadlu. Jsou to písně z projektu „Svět podle Fagi“. Do něj patří i představení divadla DNO, stejně jako knižně vydaný komiks a facebooková doména. Já se na projektu podílel, byl jsem přizván. Všechny písně byly složeny na základě tohoto popudu a střídavě se objevují i v divadelním představení, v němž pravidelně hraju. Prostě veselý písničky, který bychom jinak nestvořili. Je o to velký zájem, střídáme se s hercem Michalem Daleckým, který má zase další svoje písně. Představení se stále proměňuje, jednou zní píseň ta, pak zase jiná. Mění se i ty písně, protože se improvizuje. Deska „V čajové konvici“ dostala název podle jedné písničky, kterou obsahuje. A je jednoduše okamžitým zachycením toho, jak znějí písně vzniklé z této inspirace v podání kapely Květy.

Přemysl Štěpánek

http://www.indies.eu  -  http:// www.kapelakvety.cz