Foltánband - HowghNové album Pavla Foltána se točilo v Jinočanech ve studiu Davida Kollera (skupina Lucie, aj.). Vydala je česká firma Popron music & publishing. Na albu hostovala Markéta Rohanová (dcera pana Petra Hapky) = backgroundový vokál v závěru úvodní písně Mlýn, Nikolas Grigoriadis (trumpetista z kapely Kryštof) = sóla na trumpetu v mezihrách písně Slowhowský blues a Radim Hladík (skupina Blue effect) = jedna ze dvou sólových elektrických kytar z první části alba - v písních Mlýn, Pěší Ikaros, Modřiny, Múza a Déšťbalet a dílčí spolupráce na produkci alba (například při části mixu alba).

Zvuk, mix a mastering alba obstaral uznávaný zvukový mistr Petr Slezák.

Dokumentární snímky z „foto-galerie“ na přebalu alba fotil přímo ve studiu fotograf Jiří Jaroch a záběry z vystoupení kapely včetně plakátu na reversu rozkládacího bookletu nafotil v terénu Filip Sládek. Obrázky do písničkové mini galerie na přebalu alba (místo běžných textů je zde ke každé písni jeden obrázek, charakterizující ve výtvarném rozměru obsah textu té které písně) namaloval Jiří Navrátil. Grafiku přebalu alba zpracoval PC grafik Martin Herout z firmy Popron.

K tomuto albu natočila kapela i klip (píseň „Pěší Ikaros“) v atraktivních exteriérech chráněné přírodní lokality Sandberg u Děvínské Nové Vsi na hranici Slovenska a Rakouska. Na realizaci klipu se podílela řada „starých ostřílených“ bratislavských televizních „matadorů“. Klip režíroval Pavel Povoda, (ve zlaté éře československých televizních písniček působil i jako asistent legendárního režiséra např. divadla SEMAFOR pana Jána Roháče), a později byl Pavel Povoda režisérem úspěšných klipových pořadů tehdejší ČsT, jako byl např. pořad Triangel, apod.

Klip produkoval (a zahrál si v něm) i Siloš Pohanka, za kamerou byl Zoltán Weigl (oba bohužel dnes už v televizním nebi). V klipu hraje i herec Aleš Jarý (hlas Davida Hasselhoffa z amerického seriálu „Pobřežní hlídka“, představitel strážníka Jirouška ze seriálu „Četnické humoresky“ z produkce ČT Brno; hrál i v TV seriálech Ulice, nebo Ordinace v růžové zahradě. Dále v klipu hraje někdejší herečka Slováckého divadla Helenka Jará a zahrál si i FOLTÁNBAND ... Klip opakovaně hráli v TV Prima, na ČT2 v Noci s Andělem, dále v hitparádě Ostravského studia ČT (pořad Dobré ráno), na prvním českém hudebním TV kanále Óčko byl tento klip v pořadu „Česká hitparáda“ a dále byl klip i na obrazovkách televize RTA, atd.
Klip je na http://www.youtube.com (do vyhledávače v menu YouTube zadat jako heslo anglický název písně „Icaros Pedestrian“).

Na části několika písniček z alba autorsky spolupracovali někteří z přátel Pavla Foltána jako například: Petr Traxler (ze skupin Český skiffle a Žáci), známý jazzman a skladatel Dan Fikejz (syn legendární textařky paní Jiřiny Fikejzové), dále pilsner rocker Bohumil „Tobby“ Neumann (v jehož kapele General Bass začínali před řadou let svou zpěváckou kariéru např. Bohouš
Josef z kapely Burma Jones, nebo Magda Malá později ze skupiny Michala Davida). Právě k plzeňskému regionu (jako líhni mnoha českých rockových legend) má PF gruntovní vztah. Mimo jiné i proto, že tam někde kolem roku 1968 započala jeho pozdější profesionální hudební dráha.

Křest alba HOWGH proběhl v někdejším klubu rádia Hey na Malé Straně, kde toto CD pokřtili kmotr Standa Berkovec (tehdy také z rádia Hey a z TV Nova, např. Rady ptáka Loskutáka) a dále i tři sudičky z TV Nova: Pavlína Danková (Občanské judo), Šárka Kubelková a Monika Umanová (tehdy moderátorky z pořadu Snídaně s Novou, nebo Áčko, atd.).

Album je k dostání v internetovém obchodu firmy Popron na jejím webu http://www.popronmusic.cz (např. pod heslem "Pavel Foltán Band").
Podle ředitele firmy Popron music & publishing Mgr. Alana Piskače jsou některé písně z CD alba HOWGH (například Múza a nebo Déšťbalet) už novým žánrem „rockového šansonu“. FOLTÁNBAND žánry nijak zvlášť neřeší = je to asi tam, kde se ten čundr-pop náhodou zrovna najde a sejde.

Ale když to říká Alan, tak asi ví proč… Howgh!

Více na:
www.foltanband.com
http://foltanband.wz.cz