SAI -Svaz autorů a interpretů podporuje Portu již deset let a bude ji podporovat i v roce 2017.  Vybral si ji vedle dalších různých festivalů a hudebních projektů proto, že Porta podporuje českou hudební tvorbu, hledá talenty a dává příležitost širokému spektru interpretů, autorů a skupin v žánru folk a country i v žánrech příbuzných.

SAI pomáhá nejen tím, že poskytuje Portě finanční podporu, ale snaží se získávat i další cesty a společné partnery pro pomoc portovnímu dění. A Porta tuto podporu využívá velmi dobře a úspěšně.

Svaz poskytuje celoročně i svou právní a poradenskou činností potřebné informace pro interprety i autory v celé hudební oblasti, ale nejen to. 

V roce 2016 například inovoval server www.hudebniburza.cz. To je internetový prostor pro skladatele, interprety, ale i jejich manažery, kteří hledají nové písničky, nebo naopak své písničky chtějí ostatním nabídnout a soukromě k tomu nemají příležitost nebo odvahu a kontakty. A tak můžete do nového roku 2017 vstoupit přes hudební burzu a nalézt tam dlouho hledanou písničku, nalézt svého nového textaře, skladatele, nebo interpreta, a naopak můžete písničce ze svého šuplíku dát život, pokud si ji na burze některý z interpretů najde. Můžete zde tedy nalézt i budoucí spolutvůrce.

Burza je seřazena dle žánrových kategorií, ale můžete zde sledovat i tvorbu někoho, jehož písničky se vám líbily, nebo novinky. Tak hezký rok 2017 s Hudební burzou CZ.