Hudební burzaS rozmachem vydávání vlastní tvorby na CD, nebo prezentováním na internetu, by měl vznikat celkem logicky přetlak v šuplících, protože ne všechno se dá použít pro vlastní potřeby kapely, nebo své. Při tvorbě zkrátka vzniká i něco, co je sice třeba dobré, ale zrovna se to nehodí do na právě vznikající album…Pak nastává problém, kam s písní. A není to zrovna jednoduché, zavolat potenciálnímu interpretovi a sdělit mu, že pro něho mám písničku, bez textu a  aby si pro ni přijel, že je skvělá a přesně pro něho…:-))


I když je tu internet a MP3, tak to zkrátka jaksi není pro bázlivého autora řešitelný postup.
Při tom interpretům chybí hity, autoři shání textaře, textaři ze zoufalství píší písňové texty do šuplíku a producenti loví v cizích databankách, aby měli pro své ovečky zajímavou tvorbu.

Proto SAI – Svaz autorů a interpretů připravil pro muzikanty všech kategorií a žánrů HUDEBNÍ BURZU.
Jedná se o internetový komunitní portál, kde můžete nabízet, nebo hledat písničky, spolupráci, nebo jen poslouchat a hodnotit co je zde nového.
Komunikace je celkem snadná a kdo chce, může si zvolit úroveň, ve které se zde bude pohybovat. Po registraci tedy můžete vkládat písničky v MP3, nabízet spolupráci, hledat písničky pro svůj repertoár, nebo hledat textaře pro svoji písničku, nebo naopak nabízet své textařské umění….
Portál byl spuštěn nedávno a už je vidět, že je po tuto službu veliký zájem.
Co se týká práva a ochrany díla, je zde systém, který zaregistruje čas vložené písničky a tím vzniká podklad pro event. právní spor, když by se pokusil vám někdo písničku odcizit. Ale to je problematika, která se týká veškeré vydané tvorby, kdy registrace skladby u kolektivního správce je v případě odcizení opět jen důkazným materiálem o prvním autorství v případě soudního sporu…
Doporučuji všem, kdo chtějí nabídnout svoji tvorbu, nebo naopak hledají písničky, aby se stali aktivními návštěvníky portálu Hudební Burza.
A možná tam najdete nové partnery pro svoji další tvorbu.
Jirka Vondráček