Petr Kocman a George Hamilton IV.Dnes v časných ranních hodinách mě zastihla velice smutná zpráva. Včera, 17.září zemřel po krátké hospitalizaci v nemocnici Saint Thomas Midtown v Nashville, v 77letech na selhání srdce můj přítel, legendární country zpěvák George Hamilton IV.


Ještě nedávno slavil velikým turné své 50leté působení na scéně country. Byl 54 let váženým členem slavné Grand Ole Opry, kde také dostal za svoji neúnavnou propagaci country music po celém světě oficiální přezdívku „Ambassador Of Country Music“. Posluchači a milovníci country v Čechách ho mohou znát především díky jeho velkému hitu „Abilene“, který u nás kdysi udělala s českým textem kapel Greenhorns (sám jsem ji za mého působení u Greenhornů mockrát s Honzou Vyčítalem na koncertech i ve studiu zpíval). Už jako malý hošík jsem ji zpíval v angličtině s tatínkem a tehdy mě ani ve snu nenapadlo, že si ji jednou zazpívám osobně se samotným Georgem! Když jsem před pár lety dělal v Ústí nad Labem v letním kině vzpomínkový koncert k nedožitým narozeninám kamaráda Jirky Brabce, kam jsem pozval mnoho našich společných přátel, kteří vystupovali s jeho Country Beatem -Karel Kahovec, Šárka Rezková, Mirek Černý, Naďa Urbánková - přiletěl na mé pozvání kvůli tomuto koncertu také George, který s Jirkou v ´80 letech spolupracoval a dokonce tady s Country Beatem natočili desku! Na koncertě zazněli jeho legendární písničky, včetně Abilene, kterou jsme si společně zazpívali, ale také mnohé další, které jsem s mým doprovodným bandem nacvičil přesně v těch úpravách jako na desce z ´80 let. Bylo velmi dojemné sledovat na zkoušce před koncertem George, jak při poslechu aranžmá písní vzpomíná na dobu jejich vzniku, povedlo se to… Koncert jsme si báječně užili a zazpívali jsme si také písničky od Hanka Williamse, rock´n´roll od Elvise Presleyho a mnohé další. Country-rockověji jsme si zařádili s jeho synem Georgem V., kterému tatík důvěrně říkal „pětka“, od něj zazněli jeho vlastní písničky, které mám taky moc rád. Musím říct, že když mě téměř po každé písničce vyzdvihovali jako nejlepšího country zpěváka a kytaristu ve střední Evropě a stejně tak vychvalovali i moji doprovodnou kapelu, tak jsem se neubránil dojetí a padla i nejedna slza… Takové pocty od žijící legendy se nedočkáte každý den. Georgei, děkuji…!

Jelikož George přiletěl z Nashville exklusivně kvůli tomuto koncertu, rozhodl se pochopitelně pár dnů pobýt v Čechách. Takže jsme společně strávili několik dní, kdy jsme chodili po Praze, seděli na zahrádkách u kávy, dobrého jídla a velmi příjemného povídání. George na mě sypal jednu historku lepší než druhou:-) Třeba jak se seznámil s Chuck Berrym v letadle, když náhodou zjistili, že letí na společné turné, nebo mnoho bohužel ne-veřejně publikovatelných historek ze zákulisí Grand Ole Opry s George Jonesem,  Chatem Atkinsem, Johnny Cashem a dalšími legendami. Když jsem se mu zmínil, že mám v repertoáru také jednu písničku od další legendy Tom T. Halla, tak říká: „Skvělý, tak až za mnou přiletíš do Ameriky seznámím tě s ním, je to můj kámoš a bydlí naproti“. :-) Dostal jsem od něj, jakožto člena Grand Ole Opry nabídku, abych tam vystoupil jako jeho host. Bohužel na to už nedojde… Když jsme se loučili v uličkách pod Pražským hradem, kde tehdy bydleli v hotelu, nevěděl jsem přesně, kdy se uvidíme. Štěstí tomu chtělo a stalo se tak za pár měsíců v německém Mannheimu, kde probíhal v O2 Areně obrovský country festival, který před tím navštívil i Anglii a Irsko a George ho celý jakožto „Ambassador Of Country Music“ moderoval. Setkali jsme se společně v zákulisí a měli jsme upřímnou radost, že se po nějaké době zase vidíme. Setkání bylo o to hezčí, že jsem se tam po několika letech setkal opět i s Ricky Skaggsem, také s kapelou Lonestar, Ray Bensonem a jeho Asleep At The Wheel a  Rebou McEntire. Bohužel tehdy jsem netušil, že to bude naposledy, kdy se s Georgem uvidíme…
George se se mnou vždy loučil slovy God Bless You, totéž mu na cestu do Hillbilly Heaven přeji i já…
Přikládám jedno unikátní foto z Pražského hradu, kde jsme se s Georgem vyfotili  na úplně stejném místě, kde se fotil s Jirkou Brabcem před 30lety na obal jejich společné desky. Dost jsme se u toho nasmáli, protože si dlouho nemohl upamatovat přesné místo a mezi tím nás doháněl soumrak,  ale pak jsme ho našli a oba tam jsme v naprosto stejné pozici, jen místo Jirky Brabce tam stojím já :-)

PodpiskartaObal LPPetr Kocman a George Hamilton IV.

George Hamilton IV. - http://en.wikipedia.org/wiki/George_Hamilton_IV