Neznám v okruhu svých blízkých, kamarádů a známých nikoho, kdo by se o tuto tématiku alespoň okrajově nezajímal. Já nejsem v tomto oboru nikterak erudovaná a přiznám se, že jsou okamžiky, kdy se nechám ohledně nějakého jevu, výkladem kohosi povolaného, nahlodat. Pak mi to leží v hlavě. Nevím, zda je to právě podáním vykladače, nebo jevem samotným.

Slýcháme o nadpřirozených bytostech od svého útlého věku, kdy jsme rozum brali, v různých pohádkách. Kdo jste chodili, nebo chodíte, do kostela, potvrdíte mi, že tam je jich požehnaně a nadpřirozených jevů ještě víc.

Čas od času nám média zprostředkují unikátní záběry plačící Madony, záhadné postavy, objevující se na stěnách hluboko v jeskyních, senzibily, pátrající po zbloudilých duších na místech, kde jsou uvězněné a tak dále. Někdy se mi tyto příhody zdají být tak trošku přitažené za vlasy, někdy mi naopak podnítí fantazii.


Realističtí vědci na to opáčí, že není nic nadpřirozeného, vše se dá přece vědecky vysvětlit. Proč tedy seriozní televizní stanice, jako je BBC, nebo Discovery, natáčí dokumentární seriály, kde se snaží vědeckou metodou nahlížet na záhady světa, i ty známé, na tajemné události kolem nás, které jsou zařazeny do kategorií, jako jsou bludy, výmysly, omyly, či náhody. Existence těchto záhad je leckdy nepochopitelná a zarážející. Někdy se i podaří lehce nadzvednout mysteriózní mlhu, jež případy obestírá a je nám podáno nejpravděpodobnější rozumné vysvětlení, které se týká např. mimosmyslového vnímání, hypnózy, levitace, samovznícení člověka, Lochnesky, bermudského trojúhelníku, Atlantidy a dalších.

Nechává Vás to v klidu? Neprobleskla Vám někdy hlavou myšlenka, jak to asi všechno je, zda je to skutečnost, nebo nadpřirozeno? Je příjemné se čas od času odpoutat od reality a ponořit se do úvah a snění a nechat se tajemnem zlehýnka šimrat po zádech.

Krásné chvíle při proplouvání mezi nadpřirozenem, sny a realitou Vám všem přeje
Vaše Marc