Génius je jen jedno procento inspirace a 99 procent potu… T.A Edison.
Jistě každý zná ve svém okolí někoho, jehož nápad lze nazvat, do jisté míry, geniální. Také známe hudební autory, ať již melodie, nebo textu, kterým nelze upřít jistý náznak geniality a závisí pak na jejich pracovitosti, zda se jejich díla dostanou do povědomí, v lepším případě jsou úspěšná a známá.

 


Geniální může být i interpret, který, nadán talentem, tento dar nepromrhá, uchvácen vlastní dokonalostí, ale pracuje na sobě a zužitkuje ho k radosti a potěše nás, posluchačů.
Genialitu nacházím /a mám z toho upřímnou radost/ v hudebních a textových nápadech některých mladých autorů. Mám tu možnost sledovat již po několik let jejich tvorbu na finále Porty a upřímně se přiznám, že se těším na každý další ročník, zda mě zase něco překvapí, či v nejlepším případě "posadí na pozadí".
Důsledky geniálních nápadů můžeme sledovat všude kolem nás...

 

Například exploze technických vymožeností mě až někdy děsí, když si uvědomím, kam až to takhle může jít dál. A zase jsou za tím lidé, kteří mají jistý dar a dovedou ho svou houževnatostí plně využít ku prospěchu, či vzteku nás, běžných uživatelů. Mám teď na mysli počítače. Jsem schopna uživatelsky obsluhovat tento "ďábelský stroj" a i když mi kdysi někdo řekl, že je blbuvzdorný, mám pocit, že nade mnou občas vítězí. Ale já se nedám!


Zatím vítězím nad textovými programy, abych Vám mohla zprostředkovat své hnutí mysli, snažím se zahltit Portýra svými úvahami, zase se snažím přijít na geniální nápad v melodii, či textu, snažím se interpretovat písničky, jak nejlépe umím. Je to spousta nasazení a práce a mně to baví! A také doufám, že mi to vydrží a Vy vydržíte se mnou.
Loučíme se s Portou v Řevnicích, teď se můžeme jen těšit na ročník příští a vzpomínat na lesní divadlo, jehož atmosféra je také svým způsobem geniální, nemyslíte?
My se ale neloučíme, budeme se zde v Kukátku scházet i nadále, povídat si, psát si.

 

Mějte krásné a pohodové léto

Vaše Marc