StráníciJeště než se muzikanti sjeli na finále do Řevnic, konal se ve dnech 23. – 26. května Mezinárodní festival v Ústí nad Labem. Jak to tam vypadalo, nám prozradili Zdenek Schwager a Jindřich Šrejber.

Ústí bohužel nepřálo počasí, a tak se program musel zvenku přesunout dovnitř. Nevyšel původní záměr, mělo se hrát na zámečku Větruše, který je na kopci a ke kterému vede lanovka. Tady byla připravená přírodní scéna, ale nakonec bylo vše jinak.


Od čtvrtka do neděle se představilo celkem 64 kapel. Čtvrtek patřil bluegrassu, pátek autorské soutěži (je česko-slovenská), která se konala na Lidickém náměstí. Lidé si už zvykli sem chodit a neplatilo se vstupné, takže tam bylo narváno. Autorskou Portu vyhrála kapela Švédova trojka – ta se včera představila také tady v Lesním divadle. Kapela dostala i diváckou Portu.

V sobotu bylo vše přesunuto do kulturního domu. Interpretační Portu si odtud odnesla polská skupina Bieguni, finalista polského festivalu Kropka (podobný naší Portě), což je náš partner. K slyšení a vidění byly kapely z Polska, Slovenska a České republiky, účastnil se i host z Holandska. Ze zahraničí přijely kapely, které vyhrály vloni ve svých zemích. Ten den se konala též tzv. trampská sedma.

V neděli se pokračovalo dál tradičním potlachem, tentokrát v režii Stráníků, protože slavili výročí, a ústecké trampské kapely Náplava.
Bylo to moc hezké. Lidé mohli slyšet Blueground, Schovanky a s nimi objev Kláru Tibitanzelovou a také Elišku Ptáčkovou, Pavlínu Jíšovou, Samsona nebo Jakuba Smolíka.


(lp)