Pop-rockové pódium - Oskar Petr 60Narozeninový koncert z pražského Paláce Akropolis (2012). Účinkují: O. Petr, A. Langerová, Z. Michnová, M. Kocáb, Jazz Q, Petr Kalandra Memory Band a Koller Band. Režie D. Sís

Oskar Petr je z rodu dirigentů, sbormistrů, klavíristů a zpěváků vážné hudby. Jeho ale vychoval rock i folk a proslavila pražská skupina Marsyas. Potom si užil třináct let exilu v Kalifornii. Co, kdy, s kým a pro koho složil, otextoval a nahrál, to si Oskar Petr připomněl na koncertu se svými přáteli v pražském paláci Akropolis šest dní po svých šedesátinách. Z autorské dílny oslavence mj. zazněly písně Teddy Bear (Plyšový medvídek), Já bych chtěl mít louku, Jedináček, Napiš, Kengi, Zmrzlinář, Námořníček a Freedom.

Dnes dvaašedesátiletý Oskar Petr je český hudební skladatel, textař a zpěvák, někdejší člen folk rockové hudební skupiny Marsyas, známý i ze skupiny Jazz Q pianisty a podnikatele Martina Kratochvíla.

Oskar Petr také působí zejména jako textař. Napsal píseň Hříšná těla, křídla motýlí pro debutové album Anety Langerové Spousta andělů nebo píseň Medvídek pro Lucii (album Větší než malé množství lásky), za kterou získal Cenu hudební akademie v kategorii „skladba roku“ (1999).

Vysílání: 01.7., 21.10 hod., ČT art
Opakování: 05.7., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize