Je nám ctí... Petr Hapka - 70 letTelevizní písničky a songy Petra Hapky
Nejslavnější hity a evergreeny českého krále šansonu (2005). V pořadu, který uvádíme u příležitosti skladatelových sedmdesátin, účinkují: H. Hegerová, L. Bílá, M. Voborníková, J. Korn, M. Kocáb, K. Zich, K. Gott, R. Müller, P. Malásek, P. Nárožný a další

Legendární skladatel filmové a scénické hudby, autor a nezaměnitelný interpret řady úspěšných hitů Petr Hapka se narodil 13. 5. 1944 v Praze. Od dětství hrál na piano, v deseti letech začal hrát na violu, v čemž pokračoval i dále na konzervatoři, kde studoval i zpěv a herectví.

Ve větší známost vstoupil v roce 1963 skladbou Malá píseň, kterou nazpíval už tehdy populární Karel Gott. Pro domácí populární hudbu pak byla i pro posluchače nejdůležitější Hapkova dlouhodobá spolupráce se zpěvačkou Hanou Hegerovou, která se stala ideální interpretkou jeho šansonů. V polovině osmdesátých let vydali společně desku Potměšilý host (nejznámější píseň Levandulová). Deska získala v roce 1988 ocenění Zlatá nota a Hapka se na ní podílel i jako zpěvák a dirigent studiového orchestru.
Dalším významným počinem je Hapkovo album V penzionu svět, na němž se společně s Hanou Hegerovou, Michaelem Kocábem a Richardem Mullerem podílel skladatel i sám jako zpěvák. Kromě Hany Hegerové přispěl Petr Hapka řadou písní do repertoáru Václava Neckáře, Heleny Vondráčkové, Waldemara Matušky, Hany Zagorové a Lucie Bílé, až k Janě Kirschner. Mnohé z těchto evergreenů uslyšíte v bezmála hodinovém pořadu, který Česká televize vysílá u příležitosti umělcových sedmdesátin.
Vysílání: 17.5., 20.20 hod., ČT art
Opakování: 21.5., ČT art

Petr Hapka
Legendární skladatel filmové a scénické hudby, autor a nezaměnitelný interpret řady úspěšných hitů slaví v těchto dnech životní jubileum. Režie J. Mudra
Režisér Jan Mudra odkrývá v dokumentu z roku 1999, jehož natáčení trvalo tři roky, Hapkovu posedlost tvorbou, jeho neuvěřitelnou energii a přehršle nápadů. Připomíná jeho rodinné zázemí, jeho studia na herecké konzervatoři a první role v českých filmech.

V šedesátých letech Petr Hapka jako skladatel začínal. Již tehdy začal psát pro Hanu Hegerovou, s níž, jak říká, uzavřel hudební manželství, jež trvá dodnes. Ve filmu vzpomínají na práci s Hapkou jeho tři hlavní textaři - Petr Rada, Zdeněk Rytíř a Michal Horáček. Pro mnohé diváky bude možná překvapením, že Petr Hapka byl autorem hudby i ke třem slavným divadelním představením Divadla Za branou: Provaz o jednom konci, Zelený papoušek a Hodina lásky atd., na což ve filmu vzpomíná režisér Otomar Krejča. Je také autorem hudby k několika filmům. Dalším významným počinem jsou Hapkova alba, na mnohých se podílel i jako zpěvák, společně s Hanou Hegerovou, Michaelem Kocábem, Richardem Müllerem a jinými. Napsal také řadu písní pro Václava Neckáře, Helenu Vondráčkovou, Waldemara Matušku, Hanu Zagorovou, Lucii Bílou nebo Janu Kirschner.
V těchto dnech oslaví Petr Hapka 70. narozeniny.
Vysílání: 17.5., 21.20 hod., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize