Kam zmizel ten starý song - Jiřina FikejzováMalý vůz, Dominiku, To mám tak ráda aneb setkání Milana Lasici s televizními písničkami a jejich textařkou (2003). Režie J. Mudra

Textařská legenda - paní Jiřina Fikejzová se narodila 13. 4. 1927 v Lomu u Mostu a za pár dní tak v plném zdraví oslaví 87 let. Vystudovala obor psychologie a sociologie na Univerzitě Karlově, ve své profesi však působila pouhé tři roky. Texty písní píše od roku 1956 a na svém kontě jich má 240. Autorská alba: Hodina hvězd (1970), Den žen/Den mužů (1978), Jeviště slov (1991), profilová deska Supraphonu (2002). Vyšla jí sbírka textů a poezie pod názvem Slova (1987) a vydala autobiografickou knihu Povolání: textařka a nedávno i její pokračování. Řada písniček s jejími texty se pevně usadila v repertoáru našich populárních zpěváků v prvé řadě s M. Rottrovou, W. Matuškou, J. Čeřovskou, M. Chladilem, Y. Simonovou, K. Gottem a dalších.

V pořadu si s M. Lasicou bude povídat o tom, jak se ke psaní písňových textů dostala, o spolupráci s Orchestrem Karla Vlacha, o svých písničkách Dominiku, Markétka, Chci zapomenout, Půvabná a svěží, Sedm dostavníků, Malý vůz a mnoha dalších. A samozřejmě tyto i řadu dalších písniček uslyšíte a uvidíte z archivního záznamu.
Vysílání: 10.4., 23.05 hod., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize