Kam zmizel ten starý song - Petr JandaDej mi víc své lásky, Otázky, Jasná zpráva aneb setkání Milana Lasici s televizními písničkami a jejich tvůrcem (2005). Režie R. Tesáček

Petr Janda se narodil 2. května 1942 v Praze. Vyrůstal v hudební rodině, kde se pravidelně hudba provozovala. Od dětství zpíval v pěveckém sboru, učil se hrát na housle. Po maturitě se vyučil spojovacím technikem. Hrál v amatérských dixielandových kapelách na klarinet a kytaru. Potom přešel k rock´n´rollu, hrál ve skupině Sputnici a stal se členem Olympiku. Od roku 1964 dodnes je leadrem skupiny. Od samého začátku se prosadil jako zpěvák, stejně jako skladatel, je autorem většiny písní, které Olympic natočil. V letech 1993–1996 byl předsedou Ochranného svazu autorského.

V rozhovoru nahlédneme do tvůrčí "kuchyně" skladatele, dotkneme se mimo jiné jeho spolupráce s textaři, především P. Chrastinou, Z. Rytířem, Z. Borovcem a P. Vrbou, a zazní největší hity dnes už téměř padesátileté éry Olympiku, např. Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky, Bon soir mademoiselle Paris, Dynamit, Jasná zpráva, Jedeme dál.

Vysílání: 27.2., 23.15 hod., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize