Kam zmizel ten starý song - Jiří GrossmannZávidím, Čekej tiše, Svatební průvod aneb setkání Milana Lasici a Pavla Bobka s písničkami legendárního textaře (2004). Režie V. Kučera
Textař, herec a hudebník Jiří Grossmann se narodil se 20. 7. 1941 v Praze, v roce 1960 maturoval na gymnáziu a potom absolvoval sedm semestrů studia na stavební fakultě ČVUT.

Od roku 1958 byl členem několika amatérských dixielandových kapel, hrál střídavě na tubu, banjo a basu, někdy i na kytaru.

V roce 1960 se seznámil s Miloslavem Šimkem a vytvořili spolu kabaretní dvojici. Od roku 1963 vystupoval společně se Šimkem v pražském klubu Olympik a od roku 1967 se stali součástí divadla Semafor. Se Šimkem napsal několik divadelních her i humoristické povídky, které vyšly souborně - například Besídka zvláštní školy, Návštěvní dny Šimka a Grossmanna. Texty k písním psal od roku 1958, zpočátku především na country hudbu. Zemřel na leukémii 5. 12. 1971.

Zpěvák Pavel Bobek vypráví o prvním setkání a spolupráci v divadle Semafor. Grossmann to byl, kdo zpěváka přesvědčil, aby zpíval česky. Úplně první text, který Grossmann pro Bobka napsal, byl k písni Křížem krážem. Vypráví se o i objevovatelské roli Grossmannově, sám byl také skvělý zpěvák, interpretoval své texty např. Jako kotě si příst, Blizzard aj. Vypráví se i o spolupráci dvojice Grossmann - Šimek, i o osudové nemoci a jejím odrazu v textech písní.

Poslechněte si úryvky z jmenovaných písní, i mnoha dalších např. Závidím, Drahý můj, Oh, Ruby, Ano, pane Jiří, Skála, Bláznivé slabiky, Vzdálené bubny a další.

Vysílání: 06.2., 23.05 hod., ČT art

Zdroj, foto: Česká televize