Vančura JanKytarista a zpěvák legendární kapely Rangers se stal brzy slavný a bohatý. Mnohé to může i zničit. On ale dokázal, nejen díky osudu, najít pravé životní hodnoty. 

Legendární country kapela Rangers - z donucení přejmenovaná na Plavce, aby se o pár let později opět vrátila k původnímu názvu - vznikla v roce 1964. O rok později začal se skupinou hrát osmnáctiletý Jan Vančura. V té době studoval na gymnáziu a život muzikanta mu byl příjemnější než učení. Skloubit muzikantský život a školu nebylo jednoduché a než Honza odmaturoval, strávil na gymplu šest let. V té době už začínali být Rangers populární kapela. Plné kluby a sály, pod pódiem fanynky, které zbožně hleděly na své idoly. Co dělat po koncertě v cizím městě? Zábava přece musela pokračovat! Skončili v hospodě u piva, časem už bylo i na koňak. V 70. letech byla kapela na vrcholu. Členové začali postupně zakládat rodiny, šetřit na auto, na byt, na domek. Jen Honza měl pocit, že tahle nezávaznost je ten pravý život.

V roce 1973 mu lékaři odoperovali nezhoubný nádor z břišní dutiny. Na několik týdnů ho nemoc vyřadila z "provozu", ale pak se zotavil a nastoupil zpátky do rozjetého vlaku alkoholu a milostných eskapád. V roce 1975 se poprvé oženil. Jeho první žena, manekýnka Melánie, ho přiměla, aby přestal s alkoholem. Dokázal to sám, bez pomoci protialkoholní léčby. Ale milostná dobrodružství ho nadále doprovázela na každém kroku.

Po jedenácti letech Honza požádal o rozvod kvůli nové lásce. Jedno pondělí dostal rozhodnutí soudu a v pátek se oženil. Nevěsta byla v šestém měsíci. Narodil se syn Jan, kterého Honza velmi miloval. Když se jednou Honza vrátil ze svých toulek domů, měl sbalené kufry. V domě už byl jiný muž. Následoval další rozvod. Honza odešel s holýma rukama. Ale jeho mužský šarm mu vždy do cesty přivábil nějakou dívku či ženu. Jednu dobu prý měl troje klíče od bytů najednou.   

V roce 1994 nastal zásadní zlom. Na premiéře v divadle ho zaujala dívka v červených šatech. Kamarádi mu ale říkali, že s touhle dívkou - Evou - ho rozhodně neseznámí, protože je moc hodná a nezaslouží si někoho podobného, jako je Honza. Uběhl týden a Honza jel bláznivý závod "crossroad". Když do něj narazilo auto - ucítil jen bolest a pak už nic. Vrtulníkem ho dopravili do liberecké nemocnice, kde ho okamžitě operovali. Měl zlomené plotýnky v krční páteři. Ležel v krunýři na nemocniční posteli, a když se vzbudil, vzpomněl si na slečnu v červených šatech. Přemluvil kamarády, aby mu přece jen na ni dali telefon. Zavolal jí a ona přijela. Eva začala jezdit pravidelně a ke konci pobytu v nemocnici, když se Jan naštěstí uzdravil, měli oba najednou pocit, že by chtěli být spolu. Jan Vančura odjel rovnou z nemocnice k Evě.
Díky ní se jeho životní postoje a názory úplně změnily. Společné manželství trvá víc než patnáct let, mají dva syny Jakuba a Jonáše. Honza říká, že kdyby neprožil své bouřlivé období, nedokázal by si vážit ženy, se kterou je nyní. Rodina je pro něj vším. Miluje chvíle, kdy jsou všichni spolu a když za nimi přijede i syn z druhého manželství.

Jan Vančura je příkladem toho, jak sláva dokáže zničit mladého člověka. Honza měl štěstí, že potkal ženu, kvůli které se změnil. Váží si těch nejobyčejnějších věci. "Moje 13. komnata by byla, kdybych přišel o to, co teď mám," říká.
Příběhem provází redaktorka Jindra Horská.

Vysílání: 24.6., 15.40 hod., ČT1

Zdroj, foto: Česká televize