Cyril a Metoděj - Mikulčice 2013Záznam slavnostního komponovaného večera u příležitosti oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Režie P. Soukup (Premiéra)

Hudebně vizuální férie Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů je součástí pestrobarevné mozaiky aktivit připravovaných k 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu. Je součástí projektu "Setkání kultur", který je založen na dohodě pravoslavné církve, římskokatolické církve a institucí českého státu oslavit toto významné výročí ve vzájemné jednotě. Večerní program si klade za cíl provázat více jak 40 rozdílných aktivit, které se k výročí na rok 2013 připravují, naladit diváka na slavnostní atmosféru a zábavnou formou jej uvítat ve filmovém světě připravovaného doku-dramatu, který bude vstupovat na televizní obrazovky svým premiérovým dílem.

Za pomoci hudebních, tanečních a scénických bloků propojených audiovizuálními triky představíme nejen hlavní hvězdy připravovaného doku-dramatu, ale celou řadu předních interpretů. Diváci se mohou těšit na Dana Bártu s Filipem Jelínkem, Miroslavu Pilcovou-Časarovou a Viktora Dyka z Rock opery, Annu Veselovskou, Lenku Dusilovou, sbor Filokalia, Pěvecký sbor Stojanova gymnázia, soubor Aries, Amanitas Fire Theatre a další vystoupení. Ve svých filmových rolích se představí Roman Zach jako Metoděj, Lukáš Júza jako Gorazd a Milan Bahůl jako Rostislav a Viktor Dyk jako Svatopluk.

Vysílání: 29.6., 10.00 hod., ČT2


Zdroj, foto: Česká televize