Marta KubišováVe čtvrtek 1. 11. se Marta Kubišová dožívá významného jubilea (70). Česká televize připravila na obou programech během celého dne tři časové bloky, které připomenou mezníky v životě významné české zpěvačky.

(Předpokládáme, že kromě toho by měla být během dne i hostem některých živých pořadů či zpravodajských relací). KROMĚ TOHO ČESKÁ TELEVIZE NATOČILA KONCERT USPOŘÁDANÝ K VÝZNAMNÉMU JUBILEU MARTY KUBIŠOVÉ. JEHO ZÁZNAM UVIDÍ DIVÁCI V PROSINCI 2012.

Neobyčejné životy 
Marta Kubišová

V těchto dnech slaví Marta Kubišová své 70. narozeniny. Věk neskrývá, vždy se ke všemu stavěla s „otevřeným hledím“. Její závratná kariéra zpěvačky začala v 60. letech. Do pražského divadélka Rokoko byla angažována v roce 1964. O rok později už začala vystupovat s Helenou Vondráčkovou a s Václavem Neckářem. Kdyby vojska Varšavské smlouvy neokupovala v roce 1968 Československo, mohlo trio dobýt Evropská pódia.
Pro nekompromisní postoje jí pak představitelé totalitního režimu znemožnili vystupovat. Stala se však morální ikonou národa. Poté, co podepsala Chartu 77, žila pod dohledem StB. Její typický zastřený krásný alt zazněl znovu až na Václavském a Letenském náměstí v listopadu 1989, kde po boku Václava Havla zpívala slavnou Modlitbu pro Martu. Návrat k původní profesi se jí vydařil. Nyní pravidelně účinkuje v pražském Ungeltu a je držitelkou mnoha prestižních ocenění.
Vysílání: 01.11., 21.05 hod., ČT1


10:00
Proudy lásku odnesou
K významným narozeninám mimořádně úspěšné zpěvačky Marty Kubišové vysíláme její medailon z roku 1969. Kamera J. Macháně. Scénář a režie J. Němec.

10:20
Modlitba pro Martu
Dokumentární pořad mapuje historické peripetie této známé písně, která se stala jakýmsi symbolem Československa (1991). Připravil J. Eisner ml.

Úsměvy Marty Kubišové
Do dnešních Úsměvů přijala pozvání Jaromíra Hanzlíka zpěvačka Marta Kubišová. Z jejího vyprávění se dozvíme, že přijala i herecké úkoly v několika filmech mladých režisérů nové vlny. Ale její svět to byla především koncertní pódia, to byla setkání s významnými muzikanty a textaři a taky velmi krátká, ale výrazná éra Golden Kids. Po dvaceti letech nuceného mlčení a policejního šikanování se Marta Kubišová vrátila na pódia, přesvědčila, že je skutečně legendou a svoji domovskou scénu našla v malém divadélku na Starém Městě.
1. listopadu slaví významné jubileum. Gratulujeme!

Vysílání: 01.11., 15.35 hod., ČT2

16:15
Život zpěvačky Marty Kubišové v pohledu Jana Němce
Život zpěvačky MARTY KUBIŠOVÉ v pohledu JANA NĚMCE. Setkání slavných exmanželů.

Marta Kubišová 2005
Jestliže srpen 1968 a následná normalizace českou populární hudbu nezdecimovaly tolik jako ostatní umělecké obory, pak Marta Kubišová musela, na rozdíl od jiných, nést svůj kříž velmi dlouho. Trojnásobná Zlatá slavice, které bylo její třetí první místo za rok 1969 upřeno a cena jí byla udělena až po listopadu 1989, kdy mohla opět zpívat. Jen sedm let trvala její pěvecká kariéra v druhé polovině 60. let, ale svým temně zabarveným, sytým, soulově laděným hlasem se M. Kubišová prosadila jako jedna z největších hvězd tehdejší doby - především její album Songy a balady patří dodnes k jedněm z nejlepších desek české pop-music. Vedle toho se Kubišová významnou měrou podílela i na úspěchu tria Golden Kids, kde s ní zpívali Václav Neckář a Helena Vondráčková. Po roce 1990 se Kubišová vrátila ke zpívání, na rozdíl od 60. let, kdy se její písničky pohybovaly v širokém rejstříku od rocku přes blues až k šansonu, se však nyní drží spíše ve středním proudu s velkým příklonem k šansonovému projevu. Vystupuje především v Divadle Ungelt, kde našla své nové zázemí. Zcela vyprodaný koncert v Divadle na Vinohradech v r. 2005 přinesl průřez její tvorbou, od známých evergreenů až po novinky z jejího alba Vítej, lásko.

Vysílání: 01.11., 22.55 hod., ČT2

 

Zdroj, foto: Česká televize