SvítáníHosty pořadu Na moll budou dvě formace, které představují rozdílné odnože akustické hudby. Skupina Alibaba v čele s kapelníkem, zpěvákem, kytaristou a autorem repertoáru Miroslavem Vepřkem si za několik let své existence vybudovala jméno především ve svém domovském Olomouckém kraji. 

Zvítězila na Mohelnickém dostavníku a v roce 2011 obdržela hlavní cenu pořadatelského štábu na festivalu Zahrada. Kromě toho se může chlubit vítězstvím z Porty. Současná tříčlenná sestava Alibaby čerpá z nejlepší tradice akustického folku a country a prvky těchto žánrů kombinuje s bravurně hraným swingovým rytmem. Za pozornost stojí i texty Mirka Vepřka, který je vystudovaný bohemista a tomuto oboru se (mj. jako odborník na staroslověnštinu) věnuje jako vědec na olomoucké univerzitě.

Brněnská skupina Svítání má na svém kontě jednu z diváckých cen na festivalu Zahrada z roku 2000. V té době se věnovala převážně akustickému folku s důrazem na vokály. Současná podoba kapely je zcela jiná: pestřejší aranže, prvky různých žánrů, pouze výrazná vokální složka zůstala. Svítání u nás patří k průkopníkům nového šíření hudby mezi fanoušky. V posledních letech nevydává nová alba; místo toho natáčení profesionálně ve studiu každý rok 4?5 nových písní, a takto vzniklé CD rozdává zdarma návštěvníkům svých koncertů.

Cílem je přilákat publikum spíše na koncerty než ke stahování hudby z internetu. Sestavu nedávno výrazně změnila i legendární brněnská skupina Kamelot. Cílem kapelníka a autora Romana Horkého je vrátit se k původnímu akustickému zvuku a k trampské muzice. Horký se odstěhoval do Mohelna u Náměště nad Oslavou, aby měl blízko k inspirativnímu prostředí údolí řek Oslavy a Chvojnice. Současný Kamelot vedle Horkého autorských písní hraje skladby Wabiho Ryvoly. Kapela bude v roce 2012 slavit 30 let od svého vzniku.

Vysílání: 01.12., 22.55 hod., ČT2
Opakování: 07.12., ČT2

Zdroj: Česká televize
Zdroj foto: http://www.svitani.com/