Jaroslav HutkaHudební návraty - Kam zmizel ten starý song - Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka se narodil 21. dubna 1947 v Olomouci. Studoval na Střední umělecko-průmyslové škole v Praze, studia však nedokončil.

V roce 1967 začal vystupovat jako kytarista a zpěvák, nejprve v duu s Vladimírem Veitem, později s Petrem Kalandrou. V roce 1972 se stal iniciátorem folkového sdružení Šafrán, jehož členy byli kromě něj Vladimír Merta, Vlasta Třešňák, Dagmar Voňková a další. Patřil k nejvýraznějším osobnostem českého folku sedmdesátých let a některé jeho písně takřka zlidověly. V roce 1978 byl donucen odejít do zahraničí, až do roku 1989 žil v Holandsku.

V prvních dnech po 17. 11. se vrátil domů a začal ihned opět vystupovat. V posledních letech spolupracoval často s kytaristou Radimem Hladíkem. Vydal několik autorských alb, je také autorem několika knih, věnoval se rovněž tvorbě pro děti. Svá autorská alba nyní vydává sám v edici Samopal.

Setkání s Milanem Lasicou vlastně začíná od zvratu Hutkova uměleckého i životního běhu, tj. přednesem písně Náměšť na Letenské pláni 25. listopadu 1989. Dále je řeč o inspiraci a cestách písničkáře, který se chtěl věnovat výtvarné tvorbě, o objevu moravské lidové písně a Sušilově sbírce, o okolnostech vzniku písniček Havlíčku, Havle a Sametová opereta, o vydávání autorských alb ve vlastní režii a mnoha dalších věcech. Kromě nekorunované hymny sametové revoluce Náměšť zaznějí ukázky televizních zpracování Hutkových písniček Havlíčku, Havle, Slunečnice, Halelujá tramvaje, Morava, Litvínov, Tady domov mám i lidové Stůj, břízo zelená a mnoha dalších.

Vysílání: 16.11., 12.30 hod., ČT2


Zdroj: Česká televize

Jaroslav Hutka