Tomáš Klus v Show Jana KrauseDo osmého dílu Show Jana Krause p?ijali pozvání: známá pražská advokátka KLÁRA SAMKOVÁ, zp?vák, herec a moderátor TOMÁŠ KLUS a obezitolog ŠT?PÁN SVA?INA.

S Klárou Samkovou probral Jan Kraus nejen důvody domácího násilí, ale i to, jak trápí ženy muže a proč poté často musí na falografické vyšetření. S Tomášem Klusem si vyjasnil jeho vztahy k různým pohlavím, ale i k politikům. A se Štěpánem Svačinou řešil mimo jiné otázku, kam v těle padá svíčková s knedlíkem.

Premiéru osmého dílu druhé série Show Jana Krause uvidíte v pátek 21. října v 22.10 na Primě.

Jan Kraus představil významnou právničku a příležitostnou publicistku Kláru Samkovou. „Zastupovala jste Marcelu Urbanovou od pana Čunka, teď manželku šíleného pana doktora Bartáka… Ale máte i sama problémy s bývalým manželem,“ nastínil v krátkosti pár zajímavých momentů ze života právničky. Zajímalo ho, proč týrané ženy snášejí nesnesitelné chování partnerů obvykle tak dlouho. „Vždycky se říká, že když dáte žábu do vlažné vody a pomalu ji vaříte, ani si nevšimne, že ji uvaříte. Funguje to na stejném principu. Navíc mají s tím mužem děti,“ snažila se vysvětlit paní doktorka. „Ale vy, taková emancipovaná žena,“ nechtělo se moderátorovi věřit, že si paní doktorka nechala líbit týrání. „Držela jsem prostě ústa,“ vysvětlila. Zkonstatovala, že ve společnosti vládne zvýšená agresivita, nenálada. „Lidé musí chodit do práce, držet ústa. A jedině tam, kde můžou, je otevřou. Což bohužel bývá doma. Navíc je poměrně známý syndrom zavrženého rodiče, který po rozvodu popouzí dítě proti druhému. Ale nemluví se o syndromu zavrženého partnera. To znamená, že opuštěný partner, ten, který rozvod neiniciuje, situaci ‚nerozdýchá‘,“ vysvětlovala paní doktorka. Upozornila také, že je ohromný problém zajistit si ochranu, když týraná žena udá manžela za napadení. „Stěžovala jsem si na policii, že mi manžel vyhrožuje a že má zbrojní pas. A oni řekli: ‚Tak budete zavražděna legálně drženou zbraní,‘ “ pobavila Klára publikum absurdní příhodou.

Popsala případ kamarádky, kterou manžel před lety opravdu zavraždil. „Ale já to nechápu, jste přece právnička, žádná kuchyňka,“ divil se moderátor. „V tomhle případě jsou mi oba doktoráty z práva – víte na co?“ zareagovala paní doktorka. Připomněla však i případy týrání mužů a jev, kdy se údajné násilí na ženě stává předmětem vydírání. „Často cinkají v pozadí peníze. Muž radši mlčí, aby měl klid, viděl děti…“ Klára připomněla, že problémem je i nařčení ze zneužívání dětí. „To mně taky hrozí, když mám syny?“ nechápal moderátor. Paní doktorka ho poučila, že ano a že kdyby ho někdo obvinil, musel by podstoupit falografické vyšetření. „To je měření vzrušivosti pánského údu,“ vysvětlila. Jeden její klient podstoupil vyšetření a ukázalo se, že je vzrušivý při pohledu na českou krajinu. „Trosky ho braly!“ A debata pokračovala: „Tady zuří genderová válka. V každém případě to zapříčinil i zákon o rodině. Ten připravovaný je ještě horší. Dalších dvacet let bude český národ tápat. Je to nezřetelné, nevíte, co smíte, co nesmíte… Muži a ženy jsou uměle štvaní proto sobě a dělá to to právní prostředí, které je takhle nastavené. Vede to ke zneužívání jednou i druhou stranou a také k tomu, že vás nikdo před partnerem neochrání. Nedávno se to stalo ve Vsetíně. Paní volala na policii, že potřebuje pomoc. Někdo ten hovor vymáčkl, a když si policisté vzpomněli a jeli tam, paní už byla mrtvá.“ Klára Samková dodala, že za posledních pár let pozoruje ostrý nárůst těchto problémů.

Jan Kraus přivítal také úspěšného herce, zpěváka a písničkáře Tomáš Kluse. „Všiml jsem si, že se malinko durdíte na politiky,“ nadhodil Kraus. „Myslím, že folk má být angažovaný, a rozhodl jsem se přispět svým – zatím falografem nepoznamenaným – názorem,“ vysvětlil Klus. „Když se mě někdo zeptá, co je v politice špatně, tak nevím. Já jen vím, že je něco špatně a že za ten špatný stav může vrchnost, protože nám chybí morální vzory,“ vysvětlil Tomáš. Došla řada i na debatu o genderových problémech. „ Proti pohlavím nic nemám,“ vysvětlil Klus. „Jo, to je teď moderní – neřešit pohlaví. Já jako starý ‚heterák‘ to mám jinak,“ chytil ho za slovo moderátor. Tomáš Klus prozradil, že nedávno natáčel pohádku Tajemství staré bambitky. „To se sem teď tematicky hodí,“ rýpl si Tomáš do paní doktorky. „Natáčení bylo skvělé, všem šlo o jedno: Natočit krásnou pohádku,“ vysvětlil. „Jakého prince jste hrál?“ zajímal se Kraus. „Měl se mnou hodně společného, byl to takový blbeček,“ rozesmál Tomáš diváky. „Vy jste teď vydal novou desku… “ zajímal se moderátor. „Ano, byl to Racek. Nevím, jak dalece lidi zasáhl,“ vyjádřil se Klus. „Paní Kláro, to Tomáš myslel obrazně, ten zásah,“ vysvětlil moderátor paní Samkové. Tomáš popsal, jak píše písničky. „Sednu si, vezmu papír a tužku,“ začal poněkud rozvlekle… Moderátor se zajímal, zda má také pocit, že je genderová válka. „No, mluvte, každý má svobodu názoru,“ povzbuzovala ho k odpovědi Klára. „Takže nemusím vědět, co je genderová…“ zareagoval překvapivě Klus. „Já mám jen pocit, že se trochu stírají rozdíly mezi ženami a muži,“ dodal.

Moderátor přivítal profesora Štěpána Svačinu, specialistu na obezitu. „Co si myslíte o dietách?“ zajímalo ho. „Tři čtvrtiny nemocí jsou způsobeny špatnou výživou,“ odpověděl pan profesor. „Vy máte asi lehkou nadváhu,“ odhadl moderátora. Pan doktor přinesl speciální metr, s nímž se měří obezita. „Půjčte mi to, já se přeměřím, vy tady zatím povídejte,“ vybídl ho moderátor a potajmu si začal kontrolovat obvod pasu. „Všichni jsme ve stresu, málo se pohybujeme,“ podotkl profesor. „Co můžu jíst?“ chtěl vědět Jan. „Libové maso, zeleninu a krajíček chleba.“ Profesor prozradil, že cukrovku nevyvolávají jen sladké potraviny, ale třeba i klobásy. „Všechny paštiky, fastfoody, to je špatné. Je v tom živočišný tuk… Kuřecí nebo libové hovězí je dobré.“ Profesor prozradil, že nejradši má zajíce na černo. „Ten je zrovna na cukrovku dobrý. Výrazně také prospívá například káva.“ „Udatně bojuju proti cukrovce,“ zkonstatoval spokojeně moderátor. „A taky jedno štamprle nebo jedno pivo denně snižují riziko. A samozřejmě pohyb. Kdo sportuje, nemusí držet diety.“ Pan profesor podotkl, že nejvíc se tloustne ze stresu, který člověk zajídá. „Když už jste začali s těmi otázkami pohlaví, tak obézní mají dobrý sex, ale když hubnou, tak jim nejde. Zajímavé je, že na obezitologii nejsou skoro žádní muži, na rozdíl od žen kila navíc neřeší.“ Pan profesor prozradil, že jeho nejtěžší pacient měl pět set kilo. „Tři sta kilogramů, to běžné. Často potřebujeme pomoc hasičů, abychom pacienty dostali ze sanitky.“ Pan profesor také ukázal, jak vypadá žaludek s bandáží. „Ukažte, já žaludek nikdy neviděl. Takže když sním svíčkovou s pěti, tak to tam padá a takhle to tam leží?“ zaujatě studoval model Jan. „Není vám divné, že se jmenujete Svačina?“ zeptal se na závěr moderátor. „No, je to zajímavé,“ přitakal pan profesor a vysvětlil Krausovi historii svého rodu a jména.

Zdroj + foto: Prima

Tomáš Klus v Show Jana KrauseTomáš Klus v Show Jana Krause