Bossy bez basyV aktuálním vydání pořadu Na moll se představí dva výrazné ženské hlasy: První z nich je zpěvačka Kateřina García, která se původně věnovala především irské hudbě ve skupině Dún an doras. 

Po jejím rozpadu založila spolu s banjistou a hráčem na dechové nástroje Lubošem Malinou (mj. Druhá tráva) novou kapelu Garcia. Jedná se o sestavu, která částečně stále čerpá z irského folklóru, ale hraje také umělé písně z britských ostrovů, balkánské a španělské melodie a v neposlední řadě vlastní autorskou tvorbu. Katka García zpívá anglicky a irsky, hudba skupiny osciluje mezi moderním folkrockem a tradiční „ostrovní“ hudbou. Za své loňské album Before Dawn byla skupina nominována na cenu Anděl v kategorii World music.

Bossy bez basy jsou nové duo písničkářky a kytaristky Lucie Dobrovodské a saxofonisty Jana Vašiny. Ačkoli v této sestavě vystupují pouze od března 2011, oba mají za sebou dlouholeté zkušenosti - Lucie z folkových festivalů (už jako středoškolačka, pod dívčím jménem Lucie Faltýnková, bodovala na „juniorských“ soutěžích) a z pozdější doby také z bluesrockové skupiny Rusty Nail; Jan Vašina má vlastní jazzovou skupinu MiniMAXband, dlouhodobě spolupracuje s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem, hostoval na albech sourozenců Ulrychových.

Jako Bossy bez basy hrají Lucie s Janem jednak Luciiny autorské písně, jednak převzatou tvorbu (Zuzana Navarová, Jimi Hendrix, jazzové standardy), a to vše v originálním obsazení akustická kytara, saxofon a Luciin výrazný zpěv. Duo se letos (jen měsíc po svém vzniku) zúčastnilo jihomoravského kola Porty, z kterého ihned postoupilo do celostátního finále. Lucie je kromě toho letošní držitelkou Autorské Porty za píseň O folku a blues.

Součástí pořadu bude také krátký rozhovor s Milanem Pálešem z hudebního vydavatelství Indies Scope, které vydává už druhý výběr původních písní pro děti s názvem Bongo Bombarďák (pokračování loňské Bongo BonBoniéry).

Vysílání: 06.10., 23.05 hod., ČT2

Opakování: 12.10., ČT2