Hudební návratyMarek Eben se narodil v Praze jako syn hudebního skladatele Petra Ebena. V roce 1979 absolvoval studium herectví na pražské konzervato?i, kde se setkal i se svou pozd?jší ženou Markétou. 

Ve stejném roce založili společně s Kryštofem a mladším bratrem Davidem skupinu Bratři Ebenové, která hned při svém prvním vystoupení zvítězila na festivalu Porta. O dva roky později zvítězili znovu, tentokrát v interpretační a autorské soutěži, Marek byl vyhlášen osobností roku a vydal s bratry první malou desku v Supraphonu. Devatenáct let byl Marek Eben členem Divadla Ypsilon.

V devadesátých letech se začal prosazovat jako televizní moderátor, měl velký úspěch při udělování diváckých televizních cen Týtý a v r. 2002 a 2004 tuto trofej získal jako její vítěz. Od roku 1999 má vlastní televizní pořad Na plovárně, kde hovoří česky i anglicky se zajímavými osobnostmi z domova i ciziny.

S hostitelem Milanem Lasicou si povídal zejména o své skladatelské tvorbě pro představení Ypsilonky, pro písničky svých bratrů, o společných studiích a vystupování se svou ženou, a zazní nejen oblíbené hity Já se v tom nevyznám, Já na tom dělám, ale i texty méně známé, jako K narozeninám, Stýskání. Chybět nebude ani Bezpečnostní orgán, Trampská nebo O filmových milovnících.

Z cyklu Hudební návraty

Vysílání: 06.7., 12.45 hod., ČT2
Opakování: 13.7., ČT2