Zdeněk RytířHudební návraty - Kam zmizel ten starý song - Zdeněk Rytíř
Zdeněk Rytíř se narodil 11. 4. 1944. Po maturitě v Táboře studoval několik semestrů angličtinu a japonštinu na Univerzitě Karlově v Praze.

V té době začal psát poezii, hrál na baskytaru a foukací harmoniku v několika rokenrolových skupinách a posléze se stal profesionálním hudebníkem ve skupině Mefisto, která získala v roce 1966 stálé angažmá v divadle Rokoko. Tam také začal psát texty profesionálně. Od roku 1968 do roku 1971 byl členem skupiny Golden Kids. V dalším období už se věnoval jenom psaní textů, i když občas ještě vystupoval jako hudebník a zpěvák v programech Petra Spáleného nebo Michala Tučného. Byl také producentem gramofonových desek, například s Olympikem, Václavem Neckářem, Petrem Spáleným a Michalem Tučným. Vydal album svých písní v Supraphonu.

S textařem si Milan Lasica povídá o nedostudované japonštině, první písničce, hře na baskytaru, jak těžké se bylo prosadit v šedesátých letech v silné generaci naších textařů. Éra po násilném ukončení Goden Kids, vznik kapely Bacily. Spolupráce s Olympikem začala po odchodu P. Chrastiny, který psal do té doby výhradně pro skupinu texty. V pořadu se dále hovoří o tom, jak vznikly hity Dynamit a Zvonky štěstí, o rockových baladách (Dylan, Donovan), o tom, jak rozpoznat hit a že to nejde, o Petru Kalandrovi, Lence Filipové a frankofonní melodice, Petru Spáleném, vlastní hudbě a Michalu Tučném a mnohém jiném.

A zazní ukázky hitů jako Ša-la-la-la-li, Yvetta, Prý se tomu říká láska, Ring-o-ding, Dítě štěstěny, Alenka v říši divů, Poslední kovboj, Otázky a mnoha dalších.

Vysílání: 04.5., 12.35 hod., ČT2

Opakování: 11.5., ČT2

Zdeněk Rytíř