Jaroslav Olin NejezchlebaV tomto vydání po?adu Na moll se p?edstaví Kybabu, nová kapela Jaroslava Olina Nejezchleby. Violoncellista (a baskytarista) Jaroslav Olin Nejezchleba je rodák z jižní Moravy, který po zkušenostech v cimbálové muzice a po studiu na konzervato?i v Brn? odešel do Prahy, kde se stal nejprve ?lenem folkrockové skupiny Marsyas a poté rockových ETC? v ?ele s Vladimírem Mišíkem. 

Hostoval na deskách řady dalších kapel, je členem volného sdružení Blues Session, tria Ivana Hlase nebo skupiny Njorek, která hraje moravské lidové písně ve složení violoncello, kytara a citera. Na začátku roku 2010 vydal Nejezchleba u příležitosti svých 50. narozenin své první autorské písničkové CD Noční lov, na kterém se představil jako autor osobitých textových výpovědí a vkusný písničkář. Až po vydání alba vznikla současná formace Kybabu, která hraje právě Nejezchlebův autorský repertoár.

Jejími dalšími členy jsou kytarista Norbi Kovács (který s Nejezchlebou album natočil) a bubeník Šimon Kotek. Druhým hostem pořadu bude brněnská skupina Quanti minoris v čele s milovníkem historických nástrojů a středověké poezie Zdeňkem Němečkem. Na svém kontě má vítězství z Porty i hlavní cenu na Mohelnickém dostavníku, a to přesto, že na těchto velmi tradičních festivalech vystupuje s rockovou rytmikou. Svůj styl Quanti minoris pojmenovali ?hrad rock? ? tedy ?hradní rock?. Formou krátké reportáže pak nahlédneme na zkoušku divadélka Anička a Letadýlko, jehož duší je Anička Duchaňová, 31letá herečka, absolventka oboru herectví alternativního a loutkového divadla a členka skupiny Jablkoň.

Představíme si nové písňové album Království, které soubor Anička a Letadýlko právě vydává ve spolupráci se skupinou Jablkoň a které je hudebně-dramatickým přepisem stejnojmenného představení o malé holčičce Emě, která sestoupí do podzemního království květin, aby poznala jedno z největších tajemství.

Vysílání: 27.4., 23.50 hod., ČT2
Opakování: 01.5., ČT2., 02.5., ČT2

Jaroslav Olin Nejezchleba