TrabandV pořadu Na moll vystoupí dvě skupiny, které výrazně zazářily na folkové, alternativní a etno scéně v první dekádě tohoto století.

Skupina Traband v čele s Jardou Svobodou patří ke stálicím české scény od svého vzniku v roce 1995. Je držitelem několika cen Anděl a dalších ocenění, její alba se dobře prodávají, na koncertech jásají pod pódiem náctileté fanynky, zatímco dávno dospělí intelektuálové studují texty Jardy Svobody a hledají v nich stále nové a nové významy. Svoboda se ve svých písních inspiruje obecnými možnostmi člověka, jeho síly, odvahy a zbabělosti, víry, lásky, a to vše s využitím silných symbolů hory, oka dravce, ubité zvěře nebo naopak originálních příběhů ne-hrdinů. Aktuální album Domasa patří zatím k vrcholům tvorby Trabandu.

Skupina Bezobratři vychází z moravské a slovenské písňové tradice a o jejím albu Bezobav se hovoří jako o „desce roku“ v žánru world music. Bezobratři mají v sestavě jak vlastnoručně vyrobené píšťalky z bezového dřeva (odtud název skupiny), housle, violu, fujaru, cimbál, tak např. didgeridoo, grumle nebo akordeon.

V krátké reportáži zamíříme na Valašsko na návštěvu k bubeníkovi Jiřímu Nedavaškovi. Folk je sice hudba postavená v první řadě na melodii a textech, případně na harmonii, avšak zvláště v poslední době hraje u mladých kapel výraznou roli i rytmická složka. Jiří Nedavaška bubnuje ve skupině Žamboši, která má na svém kontě dvě ceny Anděl, dále hraje s kapelou Ležérně a vleže hudbu na pomezí rocku a jazzu a věnuje se bicím nástrojů také jako pedagog a organizátor dílen pro děti.

Vysílání: 02.2., 17.55 hod., ČT2

Opakování: 04.2., ČT2., 09.2., ČT2

 

Zdroj foto: http://www.traband.net/