Melancholické indie-folkové duo Emozpěv, zádumčivý písničkář Little Husky a frontman londýnské kapely Djevara. Tato bohatá koncertní nabídka láká na dvacátý olomoucký písničkářský večer Open Mic na cucky. Ten se koná speciálně v rámci Olomouckého majálesu v úterý 2. května od 19.45 v šapitó v Bezručových sadech.

Před mikrofon se může postavit i odvážlivec z obecenstva. „I začínající hudebníci mají na akci příležitost představit vlastní tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík. 

Majálesový pořad otevře duo Emozpěv. Představí zejména skladby z jejich nové desky Hebké bolesti, kterou produkoval Boris Carloff a jež sklízí kladné reakce posluchačů i hudební kritiky. „Tvorba Ondřeje V. Vyšehradského a Martina Drahoňovského má základy v české písničce, nečekejte ale žádný kotlík, spíše syrový indie-folk s melancholickým nádechem,“ uvedl dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupí eklektický písničkář Little Husky z Prahy, jenž přijede zahrát skladby z intimní kolekce Yearnings a připravovaného nového alba. 

Na závěr se představí Anté, frontman hardcore-punk-rockové skupiny Djevara, který vystoupí jako Djevara (Redux) se speciálním akustickým setem. „Jeho kapela zní skoro jako Refused, At the Drive-in či Rage Against the Machine. Do Olomouce však dorazí zahrát písně jemnějšího kalibru na akustickou kytaru,“ doplnil dramaturg Petr Šrajer. 

Vstupné na majálesový open mic bude dobrovolné (do klobouku), veškerý výtěžek z akce půjde na modernizaci nových prostor Divadla na cucky na Dolním náměstí.

Open mic je setkávání písničkářů, kteří mají možnost představit publiku svou autorskou tvorbu. Formát je inspirovaný newyorskou scénou v Greenwich Village v šedesátých letech minulého století, jíž si prošli například uznávaní písničkáři Bob Dylan nebo Paul Simon. 

Foto: Tomáš Moudrý a Ondřej Bojo