Zkušený písničkářský bard i muzikantský nováček se představil na dvanáctém olomouckém Open Mic v Divadle na cucky ve Wurmově ulici. Na hudebním večeru v komorním prostředí zahrál své písně poměrně známý muzikant Kuba Alexa alias Quite Quiet. Doplnili ho další vystupující i odvážlivci z publika.

„I méně známí hudebníci mají na akci příležitost představit svou tvorbu publiku, které rádo objevuje něco nového,“ řekl organizátor Open Mic na cucky Tomáš Krejčiřík.

Listopadový pořad otevřel pražský kytarista Danny Voret, pro kterého byl open mic koncertní premiérou. „Je to celkem tichý společník, ale jen pokud se mu nedostane do ruky kytara. Kromě vlastních písní hraje i osobitou akustickou předělávku posthardcorové skladby,“ prozradil dramaturg Open Mic na cucky Petr Šrajer. 

Dále vystoupilo trio Kristýna Lištiaková & Band, jehož tvorba spojuje pop a folk s náznaky jazzu, blues a world music. Písničkářka Kristýna působí na hudební scéně od roku 2012, kdy poprvé vystoupila na ostravském Open Mic Na Pódiu. Od loňského roku koncertuje společně s perkusistou Martinem Jurkovským a baskytaristou Markem Paučkem.

Vrcholem večera bylo vystoupení Kuby Alexy, který hraje jemné akustické písně vycházející z britské i americké písničkářské scény 90. let i současnosti. Je také koproducentsky podepsán pod skladbami kapel Emozpěv, High Five nebo Whispering of Soul. Na pódiu se občas vyskytne se zajímavými hosty, například s i a.m. almelou, členy Kapely Hrůzy či Tomášem Kubínem z Ufajr. Na Open Mic na cucky však vystoupil sám. „Je to trochu symbolické. Přesně před deseti lety jsem přestal mít energii táhnout kapelu a dostal chuť hrát akusticky. Chtěl jsem letos sesbírat výběr písní z celé dekády, ale pár lidí mě pozvalo na koncerty. Tenhle způsob docela tiché minioslavy je lepší,“ uvedl Kuba Alexa.

Open mic?

Večery open mic nabízí možnost zahrát si, inspirovat se a potkat přátele. Vstupné na olomoucký pořad bývá dobrovolné, do klobouku může přispět každý podle uvážení. 

Open mic je pravidelné a otevřené setkávání písničkářů, kteří mají možnost představit svou autorskou tvorbu. Formát je inspirovaný newyorskou scénou v Greenwich Village v šedesátých letech minulého století, jíž si prošli například uznávaní písničkáři Bob Dylan nebo Paul Simon.

Akce typu open mic se pořádají téměř po celém světě. V České republice jsou největší scény v Praze a jejím okolí, Brně a Ostravě. Jsou zaměřeny na podporu a rozvoj písničkářství, propagaci autorských projektů a na vytváření podmínek pro vznik hudebních komunit a uměleckých skupin. Více o open mic v Česku, Slovensku a střední Evropě je uvedeno na internetové stránce: http://openmic.eu/

Tomáš Krejčiřík, organizátor olomouckého Open Mic na cucky

Foto: Andrea Sovová, Ján Teluch, Matěj Slezák a archiv