Ve Velkém mlýně v Praze 8 Libni, se rodí nové kulturní centrum 

Začátkem října bude slavnostně otevřena nová folková scéna v koncertním sále Velkého mlýna. Na křest tohoto sálu se sjedou přední skupiny i písničkáři ze všech koutů Česka.   

V pražské Libni byl začátkem září, po téměř dvouleté rekonstrukci, slavnostně otevřen Velký mlýn. Z barokní památky „Lowitova“ mlýna ze šestnáctého století vzniklo pozoruhodné místo doslova prodchnuté naší historií, která se impozantně snoubí s novým stoletím. V nádherném prostředí je umístěna již fungující a krásná městská knihovna a ožívají další prostory pro nejrůznější akce, relaxaci i workshopy.

Jedním z pozoruhodných míst je i nádherný sál, který vybízí, aby byl oživen současnou hudební i výtvarnou tvorbou. 

Během letních měsíců navázalo sdružení Porta prostřednictvím Jiřího Vondráčka a Boba Ashera spolupráci se sdružením Velký mlýn a nabídlo svoje zkušenosti a spolupráci při tvorbě kulturního programu. Reakce předsedy Pavla Kocourka byla pozitivní a velmi rychlá.

Během velmi krátké doby vznikla vize pro hudební využití jednoho ze sálů, který bude pokřtěn jako Mlýnice. V kulturní nabídce Velkého mlýna tak vzniká projekt s názvem Folková mlýnice,  který nabídne písničkářům a skupinám z oblasti folkové, country a trampské muziky i příbuzných žánrů pravidelný prostor pro koncertování, křty desek, nebo jiné zajímavé hudební nebo výukové programy. 

4.10. 2023 ve 20:00 hod. zde proběhne slavnostní křest Mlýnice, kterého se zúčastní mnoho našich známých hudebníků a osobností folk a country hudby, ale také zástupci partnerských médií a obchodních partnerů.

Jako kmotři pokřtí tento sál i vznik pravidelné Folkové mlýnice Věra Martinová, Pavel Žalman Lohonka, Jaroslav Samson Lenk a Radek Tomášek a se svými písničkami se přidají Jindra Kejak, Monika Sonk, Alishi, Jana Rychterová, Kateřina Syrná, Blondýna, Aleš Petržela, Saša Nyklíčková, Dušan je tu JAKODOMA, Slávek Maděra a další písničkáři a hudebníci z folk a country světa.

Křest sálu Mlýnice, jako ojedinělá společenská akce, bude zároveň součástí otevření Velkého mlýna a je tedy určená i pro veřejnost. Tímto křtem a speciálním koncertem spolupráce spolku Porta s Velkým mlýnem nekončí, ale naopak začíná. Mlýnice bude tedy každou středu zadána pro hudební produkci s názvem Folková mlýnice a bude fungovat v produkci Amunky Navrátilové, která byla dlouhá léta šéfovou kulturního domu Mlýn ve Stodůlkách. Partnerem této scény bude právě Porta, ale také Country rádio, Rádio Samson, rádio Folk a rádio Click&country s mediální podporou rádia Junior a ČRO Region. Mediálními partner jsou take PrahaIN, FOLKtime a ePortýr. Folková mlýnice startuje za finanční podpory SAI -Svaz autorů a interpretů, který je již 15 let partnerem Porty.

Vše nasvědčuje tomu, že v nádherném prostředí Velký mlýn vzniká zajímavé a ojedinělé kulturní centrum s pestrou hudební dramaturgií, protže Mlýnice bude nabízet prostor i dalším hudebním žánrům. A tak si nenechte ujít hudební start Velkého mlýna  a Folkové mlýnice.  4.10. ve 20:00 hod.

 

Autor: Chaja Asherová