Skvělý projekt Petra Rímského Písničkáři sobě změnil své působiště a z Divadla za plotem v areálu bohnické psychiatrické léčebny se přestěhoval do centra Prahy, kde v suterénním divadle U Troníčků ve Vladislavově ulici vznikla další výborná a potřebná scéna.

Poslední říjnovou středu – neboť poslední středa v měsíci je to správné datum – začal tradiční kvintet muzikantů Petr Rímský, Jirka Holoubek, baskytarista Pavel Hloušek a vokalistky Veronika Skočdopolová a Katka Ečerová pořad, kde je před závorkou vytčena improvizace, ale hlavně je to večer hraní, zpívání a povídání, důstojný pověsti Čech jako kulturní země. Už úvodní duo obou kytaristů od Pána Boha – Rímského s Holoubkem – naladilo zaplněný sálek do zvednutých koutků a v tomto duchu večer nejen pokračoval, ale potěšení stupňoval. Tím spíš, že hosté večera přijeli z Pardubic, Víťa Troníček, basista Feďa Opočenský a dobrista Honza Kouba, a i když Víťa o tomhle triu mluvil jako o venkovanech, bouřlivé ovace po každém jejich hraní potvrdily, že mu Pražané rozumějí.

Jirka Holoubek se pustil do nesnadného vysvětlení, proč naše rádia hrají většinou staré, starší až prastaré hudební věci a Víťa Troníček (kromě potěšení z názvu divadla, který mu připomněl, že jeho pradědeček měl příbuzného v Praze) se svěřil se svými zkušenostmi, protože v hradeckém rádiu má svůj pořad, který se naopak snaží neopomíjet novinky našich šikovných a talentovaných tvůrců.

Pardubické trio, součást renomované kapely Marien, se pochlubilo několika zcela aktuálními songy a rozjásalo pražské publikum. Tím spíš, že Jirka Holoubek se zmínil, že v příštím pořadu bude František Novotný, výtečný nejen textař, a zazpíval píseň Tam v ghetu, kterou na Novotného text proslavil Karel Zich.

Gradaci bezvadného večera po společném hraní Kalandrovy písně o dětských šatech zakončila slavná píseň Život je jen náhoda, protože Petr Rímský připomněl, že právě před 38 lety odešel Jan Werich. Zpívali všichni, ale stejně nestačil jen jeden přídavek. Na středu 28. listopadu už je teď proč se těšit.

Foto: Antonín Volf