Přesně na Den tisku, rozhlasu a televize, ačkoliv to zřejmě vůbec nebyl úmysl, byla odstartovaná druhá, poprázdninová část letošního ročníku jihočeského hudebního cyklu Večery s…

Tyto pravidelné měsíční pořady pod společným názvem běží vlastně již druhým rokem a zdá se, že smysluplně vyplnily určitou mezeru v hudební nabídce na jihu. A to nejenom v nabídce pro publikum, ale i v otázce příležitostí k veřejným vystoupením pro mladé či začínající kapely a jednotlivce, anebo pro ty, kteří se zatím na pódiu příliš neobjevovali. Nutno říci, že zájem jak hudebních formací, tak písničkářů přesahuje prozatímní prezentační možnosti, což je na druhé straně i potěšitelný fakt. V každém večeru, které se každý měsíc konají v Divadle U Kapličky na předměstí Českých Budějovic, je jako bonus pro posluchače zařazena i jedna kapela anebo písničkář zvučného jména, což se osvědčilo jako dobrý strategický tah. A ohlas našel tento cyklus i u Českého rozhlasu, který natáčel jeden z realizovaných večerů pro svá vysílání.

Zakladateli tohoto celoročního festiválku jsou Jarda Hnízdil, kapelník Spolektivu (kterážto skupina letos oslaví třicet let trvání a může se za uplynulou sezonu pochlubit skutečně spoustou odehraných koncertů), a Vašek Koblenc, lídr skupiny Bonsai č. 3, jíž se podařilo letos získat cenu odborné poroty na Mohelnickém dostavníku. Zdá se, že záměr zmíněného projektu – poskytnout šanci méně známým hudebníkům a formacím - nese skutečně ovoce. Nejednomu z vystupujících se totiž právě díky tomuto zviditelnění dostalo pozvání na další veřejná vystoupení, například v pardubickém Doli klubu, případně i příslib natáčení. A podstatné je, že jejich jména postupně přecházejí do povědomí hudbymilovné veřejnosti. Takže se dá říci, že Večery s… jsou takovou trampolínou pro další úspěšný postup těch, kteří u publika i u organizátorů různých hudebních setkání zabodují.

Patronem loňského ročníku byl Pavel Žalman Lohonka, který vždy rád podpoří podobné aktivity, letošní patronace se ujal Víťa Troníček ze skupiny Marien. Žánrově sice v těchto večerních pořadech převládá folk, ale posluchači se zde setkají i s jinými žánrovými okruhy jako je třeba country, etno, beatfolk a podobně, ale slibovaná je i trampská písnička.

Takže již zmíněný zářijový start zahrnoval tři jména. Tahákem pro publikum byl nesporně zpívající právník Ivo Jahelka, kterého asi netřeba představovat. Bez zajímavosti rozhodně nebyla ani folkpopová Cihelna, držitelka autorské Porty, a také mladičký Martin Kajaba, který má víc než dobře nakročeno a s kterým jsme už měli možnost se setkat i na portovních prknech v rámci kraje.

V říjnu je pak na programu formace Andromeda, o níž jsme už slyšeli i v souvislosti s dětskou Portou, Pensée a Epydemye, držitelka Ceny Anděl za CD Kotlina. Listopad pak nabízí zajímavé Trio de Compostela, svérázného písničkáře Paayu Pokorného a namísto původně plánované Exfanty svižnou mladou kapelu John Beer. Prosinec slibuje jako bonbonek výše zmiňovanou skupinu Marien a pořadatelé mimo jiné hovoří i o prozatím utajované vánočním překvapení, na něž se ale posluchači mohou těšit už nyní.

A protože čas běží rychleji, než by si člověk přál, za chvíli bude na pořadu nový, v pořadí třetí ročník Večerů s…, o jehož náplni již probíhají jednání, a já věřím, že i v budoucnu budou mít oba lídři projektu stejně šťastnou ruku jako doposud.

Večery S koncerty v Divadle U Kapličky

Kdy: pátek 12. října 2018 od 19,00 hodin
Kde: Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, Č. Budějovice

ANDROMEDA (dívčí folková kapela)
PENSÉE (láska, smrt & špína z Jindřichova Hradce)
EPYDEMYE (beatfolk s Cenou Anděl)