Historicky se v letošním roce bude konat již desátý, tedy jubilejní, ročník Zpívání nad Nežárkou. Zároveň však můžeme mluvit o prvním ročníku, neboť náš festiválek, kterému jsem ještě před rokem prorokoval, že se 10. narozenin ani nedožije, se uskuteční úplně celý v novém.

Jediné, co snad zůstalo stejné, je žánrové zaměření celé akce. Jinak se mění termín, místo, čas a především pořadatel, kterým je Město Jindřichův Hradec. Jsem moc rád, že se zde najdou ochotní lidičkové, kteří chtějí dát Zpívání nad Nežárkou šanci udržet si své místo na slunci.

Letos se tedy můžeme společně těšit na tyto kapely a písničkáře: Bonsai č. 3 je kapela, která působí nejen v Českých Budějovicích již 20 let. Je letošním vítězem jihočeského kola Porty a reprezentovala jižní Čechy v celonárodním finále. Jejich poetické písně chytnou za srdce každého. Poněkud údernější a trochu ještě nováčkem na folkovém poli je kapela Nahy a Bagr. Svou tvorbou vás nicméně již od první písně přesvědčí o tom, že původní parta vedoucích z dětských táborů ví, co je muzika. Jejich příznivci dorazili na loňské finále Porty snad vlastním plným autobusem.

Z Moravy (Velké) k nám zavítá etno-folková kapela Domino. Její písně vychází z moravského folklóru. Uslyšíte balady, lyrické a zbojnické písně ve vlastních úpravách. Vokální hudbu zastoupí domácí skupina X-tet. Čtyři tety v čele s jedním strejdou zpívají nejen spirituály, ale také folkové a swingové písně. Jedenáctou sezónu brázdíme nejen folková pódia, ale jsme také pořadateli předchozích devíti ročníků Zpívání nad Nežárkou. O dva roky starší je kapela Lážo Plážo. Výborná partička muzikantů z Lysé nad Labem také patří mezi stálice naší folkové scény a přijít na jejich koncert je vždy sázka na dobrou kartu.

Představovat není třeba ani pelhřimovské 4zdi. Název kapely naznačuje počet členů, kteří hrají melodické písně se současnými texty. A pokud vás osloví zvuk jejich kytar, možná se domluvíte i na výrobě nějakého toho velmi pěkného nástroje. Jiří Holoubek, člen Spirituál kvintetu, výborný zpěvák, muzikant, moderátor a kdo ví, co všechno by se dalo ještě k jeho jménu přidat dobrého, k nám tentokrát zavítá jako písničkář. A přesto, že bude na scéně sám, jsem si jistý, že nejen pódium bude zaplněné a nespustíte z něj uši (nebo oči). Čestným hostem Zpívání budou budějovičtí Nezmaři. Ti slaví už 40! A tak si dovolíme také z té narozeninové nadílky něco užít. Třešničkou na dortu (nejen narozeninovém) je Zdenek Schwager, který bude celým festiválkem provázet.

A tak nezapomeňte přijít, přijet, zaškrtnout si v kalendáři sobotu 14. července od 14 do 22 hodin, kdy se sejdeme na nádvoří Muzea fotografie v Jindřichově Hradci (bývalá jezuitská kolej), při nepříznivém počasí pak v kapli Maří Magdalény, která s nádvořím těsně sousedí. V muzeu je také k dispozici kavárna, takže je možné si poslech zpříjemnit i něčím milým pro zničení těla. Těšíme se na vás!