Daniel Landa dokončil natáčení svého nového alba Žito. Je to jeho novinkové studiové album po šesti letech. Vyjde v den Landova Velekoncertu v pražských Letňanech 12. září. Do běžné obchodní sítě se dostane ihned poté.

Posledním sólovým studiovým počinem Daniela Landy bylo album Nigredo (2009). Potom vydal pouze soundtrack k filmu Tacho a live záznamy ze svých vystoupení. Na novince ŽITO si Landa opět napsal hudbu a texty sám, výjimku tvoří pouze úvodní buditelská lidová píseň Bývali Čechové a adekvátně tvrdý „nářez“ To je válka! (hudba Noid, text Landa). Deska má překvapivě živý, aranžérsky pestrý a přitom nekompromisně energický rockový sound, jakým si Landa získal posluchače už na svých prvních a asi nejslavnějších sólových titulech Valčík a Chcíply dobrý víly. Je to i díky skvělé doprovodné kapele, složené z osvědčených muzikantů (Tomáš Vartecký, Miloš Meier, Jakub Antl, Kája Mařík ad.).

Najdeme tu tzv. „jasné vypalovačky“, jako je nová, koncertní verze hitu Šmouha a Modrá obálka nebo Kejklířovo díkůvzdání, dále hrdé historické odkazy na české velikány - Neklidné nebe, Král Karel,  i sugestivní mystické songy, inspirované poselstvím dávných run - Uruz, Lagu, Raidó. Zvlášťní pozornost si zasluhuje jedna z nejsilnějších melodií, jaké kdy Landa napsal – Česká krajina. Umělec sám se ovšem zdržuje jakéhokoli komentáře k albu: "Netřeba nic dodávat, všechno jsem vyjádřil veršíky a hudbou a album tak mluví samo za sebe."

V obdobném duchu Landa poskládal i čísla pro připravovaný VELEKONCERT na letišti v Praze -Letňanech 12. 9. 2015, kde se dle vývoje předprodejů očekává návštěva kolem 30 tisíc fanoušků. Speciální písňová sestava v podobě Landova curriculum vitae, vybraná z celého dosavadního repertoáru pouze pro tento koncert, má v podtextu nepsaný a nevyřčený motiv: "Cokoliv o sobě řeknu, obrátí se proti mně. Nechci už nic vysvětlovat, všechno je v mých písních", říká sám interpret.

Vstupenky na Velekoncert jsou k dostání v obvyklých předprodejích. Cena vstupenek je 390,- a 590,- kč na přání Daniela, aby se na něj mohl dostat opravdu každý. „Velekoncert bude obrovská akce, kde vedle velkého symfonického orchestru, bude i obří projekce a další velká překvapení. Bude to velký příběh, poskládaný z nejzásadnějších písní celoživotní tvorby v megalomanské produkci, zkrátka něco, co tady ještě nikdy nebylo “ říká Daniel Landa, který si zároveň uvědomuje, jak obří ambicí je stanovená cílová návštěva Velekoncertu. „Prostě slíbená hudební Kejkle 100 000. Jestli přijde 100 000 lidí, se uvidí, za úspěch bych určitě považoval jakoukoliv návštěvnost nad 40 000 diváků,“ tvrdí s úsměvem zpěvák. Vstupenky na Velekoncert už jsou v prodeji, a protože mizí z předprodejů záratnou rychlostí, tak se zdá, že Dan Landa možná opět dokáže něco, co se v Česku zatím nikomu nepodařilo. Hudební fanoušci správně vytušili, že Velekoncert si nemůžou nechat ujít, protože podobná akce už pravděpodobně v Česku nikdy nebude k vidění a slyšení.