Skupina Čechomor po tříměsíční koncertní pauze zahájí novou koncertní sezónu nezvykle v zahraničí. Nejdříve vystoupí jako jeden z hlavních hudebních hostů na Dnech ČR v Šanghaji a následně odehraje skupina další, tentokrát open-air koncert v nedalekém Hangzhou.

Oběma koncertům v Číně předcházely dva „zahřívací“ klubové koncerty v pražské Malostranské besedě, kde Čechomor vystupuje pravidelně již čtvrtým rokem. Na koncertech v Malostranské besedě se divákům také poprvé představil nový bubeník Čechomoru Lukáš Pavlík.

Čechomor nehraje v Číně poprvé. Už v roce 2010 si skupina odskočila na dva koncerty do Pekingu z krátkého turné po Mongolsku. Podruhé Čechomor hrál v Číně v roce 2011. Nejdříve na Českém dni u příležitosti mezinárodní výstavy EXPO 2011 v Šanghaji a následně na open-air koncertu přímo pod Velkou čínskou zdí.

„Hraní pod Velkou čínskou zdí bylo pro mě a myslím, že i pro zbytek skupiny, naprosto magické. Koncert začal po setmění a během prvních tónů našich písniček se za námi Velká čínská zeď rozsvítila. Ještě větším překvapením však pro mě bylo to, že slova některých písniček si s námi mladí Číňané zpívali. Bylo to pro mě nepochopitelné až do momentu, kdy jsme se dozvěděli, že se jedná o studenty bohemistiky z Pekingu a na našich písničkách se učí našemu jazyku.“  říká Karel Holas, houslista a zpěvák skupiny Čechomor.

Ihned po návrtu z Číny se pro skupinu rozjíždí již tradiční Čechomor Kooperativa Tour 2015. Jako každým rokem se jedná o čtyři desítky koncertů nejen v divadlech a kulturních domech, ale i o větší letní open-air koncerty. Kromě koncertů v rámci Kooperativa Tour zahraje letos Čechomor v létě na všech osmi zastávkách festivalu České a moravské hrady a na několika dalších významných českých a slovenských hudebních festivalech.

 „Naši fanoušci si již zvykli, že pro ně na léto vždy připravíme nějaké zajímavé hudební překvapení. Všichni si jistě vzpomenou na dvě naše Vlak-tour, na společné koncerty s Joji Hirotou a japonskými bubeníky The Taiko Drummers či na naši spolupráci se Suzanne Vega“, říká zpěvák a kytarista František Černý. „Je těžké přijít s něčím opravdu novým, ale myslím, že pro letošek takovou novinku opravdu máme a moc se na to těšíme,“ dodává Černý.