Kytara napříč žánry 2013 – XVI. ročníkFestival začal tiskovou konferencí 2.10. v klubovně Městské knihovny na Mariánském náměstí na Praze 1. 18 koncertů festivalu proběhlo v době od 13.10. do 1.12. 2013.

1.koncert byl v Dejvickém divadle 13.10., kde zahráli 3 kytaristé, skládající vlastní hudbu Peppino D´Agostino (USA), Jan Žamboch a Stanislav Barek. Peppino D´Agostino zahrál ještě na koncertech v Černošicích 12.10. a v Benešově 14.10. Ve stejný den vyučoval workshop na Konzervatoři J. Ježka.

15.10. poprvé v historii festivalu představilo „Escolaso Guitarra Tango Trio“ argentinské tango. Koncert proběhl v sále Martinů na HAMU. Převážnou část publika tvořili studenti Pražské konzervatoře a HAMU. Stejný repertoár představilo trio i druhý den na Zámku v Pardubicích. Koncert byl organizovaný ve spolupráci s Konzervatoří Pardubice.
20.10. se v Městské knihovně promítal hudební film „Děti flamenca“ české režisérky Kateřiny Hager. Film pojednává o dvou zázračných dětech, kteří hrají flamenco. 12 letý zpěvák Abraham a 12 letý Ámos Lora. Část filmu se natáčela na XV. ročníku festivalu na koncertě Ámose. Po promítání vystoupila španělská tanečnice Vifginia Delgado, kytarista Morenito de Triana a hráč na cajon Michal Caba.

20.10. v koncertní síni Atrium na Žižkově představili profesor HAMU Milan Zelenka a jeho syn Vilém převážně vlastní skladby.

Dne 30.10. se v koncertní síni Atrium konalo finále 1. ročníku kytarové soutěže SAI, na kterém vystoupilo 5 soutěžících a 2 členové poroty.
Ve dnech 7.11. – 10.11. se uskutečnily 4 koncerty skupiny Njorek a Malbrook v Praze, Varnsdorfu a německém Eubabrunu a Budyšíně. Člen skupiny Malbrook Wolfgang Meyering patří mezi nejvýznamnější mandolisty v Evropě. Obě skupiny oslavili společnými koncerty 10. výročí založení. Společné koncerty podpořil finančně také Česko-německý fond budoucnosti.

Vyvrcholením festivalu byly koncerty dvou významných kytaristů z rozdílných oborů. Jedním byl americký kytarista Laurence Juber, bývalý člen skupiny „The Wings“. Na své si přišli milovníci skladeb Shadows, Beatles a Who, jejichž skladby Juber mistrně upravuje. Vystoupil na koncertech v Dolní Poustevně (13.11.), Varnsdorfu (14.11.), Táboře (15.11.)      a Praze v Paláci Akropolis (16.11.), kde vystoupil se známým českým kytaristou Norbi Kovácsem.

Závěrečný koncert festivalu obstaral jeden z nejvýznamnějších hráčů flamenka ve světě, Tomatito. V divadle Hybernia 1.12. představil se skupinou svoje nejnovější CD „Soy Flamenco“. Kromě skvělých instrumentálních a pěveckých výkonů se představila mladá flamenko tanečnice Paloma Fantova. Ohromila publikum svým vystoupením, při kterém předvedla flamenco s prvky moderního tance. 

Stanislav Barek – dramaturg festivalu

Seznam fotek:
Peppino D´Agostino a já - foto Michal Hertz Escolaso Guitarra Tango Trio -
foto Petra Vedralová Tomatito - foto Karel Fronz Paloma Fantova - foto Karel Fronz

Kytara napříč žánry 2013 – XVI. ročníkKytara napříč žánry 2013 – XVI. ročník
Kytara napříč žánry 2013 – XVI. ročník