Bobování 2014 aneb Bobování pro AdámkaBobování 2014 aneb Bobování pro Adámka se uskuteční 12.4.2014. Místem konání je Beseda ve městě Hrobu, od 18:00 hodin
Účinkující:
Bob a Bobci (Křižanov)
Kalandra Memory Band (Most)
eMBéčka (Lipník nad Bečvou)
Stráníci (český Jiřetín)
Střepy (Světec)

Bobování 2014 aneb Bobování pro Adámka 1. října 2008 přišel na svět Adámek Matuška. Narodil se jako krásné a zdravé miminko, ale hned druhý den po porodu nastaly komplikace. Následně byl převezen do motolské nemocnice, kde byla stanovena diagnóza - centrální hypotonický syndrom. Jde o poruchu funkce mozku a projevuje se sníženým svalovým napětím (ochabnutím svalstva), někdy se těmto dětem říká „hadrové panenky“.

Příčin onemocnění je celá řada, od vrozených po získané. U Adámka jde zřejmě o genetický syndrom. Vedle tohoto základního onemocnění má Adámek i řadu dalších zdravotních problémů – např. má pouze jednu (ne zcela zdravou) ledvinu, dále méně závažnou srdeční vadu, problémy se zrakem. Nyní je pětiletý Adámek vzhledem ke svému psychomotorickému postižení zcela odkázaný na své nejbližší, především na své rodiče, kteří mu pomáhají všemi možnými prostředky jeho nelehký život usnadnit. Cvičí s ním Vojtovu metodu, různými pomůckami se snaží stimulovat jeho zrak, zlepšit pohyb a jemnou motoriku.

Denně dojíždějí z Klášterce nad Ohří do denního stacionáře do Mostu a dvakrát za rok do lázní. Především rehabilitační pobyty v Klimkovicích jsou pro Adámka velmi prospěšné. Bohužel jsou však finančně náročné. Léčebný pobyt je zdravotní pojišťovnou hrazen pouze částečně, doplatek za Klim – therapy (speciální program pohybové terapie) je 46 060 Kč za čtyři týdny. Lékaři doporučují pobyt zopakovat tentýž rok ještě jednou, ale tentokrát si vše rodiče hradí sami, a to částkou 86 740 Kč. Lázeňská péče by se měla intenzivně opakovat, aby měla smysl, jde o záležitost sice velmi zdlouhavou, ale pro rodiče i samotného Adámka je jakýkoliv pokrok ohromnou výhrou.

Příspěvek vybraný na letošním Bobování by byl použit především na uhrazení Adámkových léčebných pobytů v Klimkovicích. Přidejte se k nám i letos a zaBOBujte si s námi.
Adámek si to zaslouží.

Co je to BOBování?
BOBování pořádá regionální folková kapela Bob a Bobci, která tento charitativní festival založila na počest zesnulého kapelníka Josefa Boba Zelenky. Bob byl velký milovník života a rád dělal lidem kolem sebe radost, a když bylo třeba, pomohl. Bohužel mu osud nedopřál potomka, přesto, pokud se někde objevila dětská tvář, snažil se ji rozesmát. A tak vzniklo BOBování. Charitativní festival zaměřený na pomoc postiženým dětem potřebující finanční příspěvek na konkrétní přístroj, rehabilitační pomůcku či lázeňský pobyt, který není hrazen zdravotní pojišťovnou, nebo je hrazen, ale jen zčásti.

BOBování pomáhá dětem již pátým rokem, a to za podpory oblastních živnostníků, firem a účinkujících kapel se zaměřením převážně na trampskou, folkovou, bluegrassovou a country muziku.

Co potřebuje BOBování?
Co nabízíme?
Nabízíme malou reklamu, ale ohromný pocit člověčenství. Všechny finanční prostředky, které se během festivalu vyberou spolu s příspěvky od sponzorů, se týž večer předají rodičům dítěte. Víte tedy přesně komu Vaše peníze pomohly a na co budou použity. Na dalších stránkách nabízíme trochu historie BOBování a na stránkách posledních informace, pro koho Bobujeme v roce 2013.


Každé BOBování vyžaduje finanční výdaje na ozvučení sálu, poplatek Ochrannému svazu autorů (OSA) a příspěvek na cestovní výdaje pro kapely, které pro BOBování jedou mnohdy přes celou republiku. Honoráře se účinkující kapely zpravidla vzdávají ve prospěch dítěte.