Zpívání nad NežárkouZpívání nad Nežárkou 2013 - podzimně laděný folk-rock-country-jazz-vocal festiválek

V letošním roce pořádáme již 5. ročník našeho festivalu, který se pohybuje napříč folkovou scénou a jejími příbuznými žánry. Během předešlých ročníků si festival vytvořil pevné místo mezi kulturními pořady našeho města a svým programem tvoří protipól letní Folkové růži. Snažíme se o vytvoření pohodové, přátelské atmosféry pro návštěvníky a také rodinného zázemí pro kapely.

Areál festivalu, který se nachází v centru města, je ideálním místem pro jeho konání. Venkovní pódium stojí ve dvoře ZUŠ V. Nováka, který vytváří uzavřený prostor s kapacitou kolem 500 návštěvníků. Přilehlé budovy ZUŠ nabízí výborné zázemí pro kapely a samozřejmě také uspokojují hygienické potřeby návštěvníků. Díky vstřícnému postoji vedení ZUŠ se nám daří již pátým rokem uspořádat festival v tak příjemné atmosféře, pro kterou se k nám rádi vrací nejen návštěvníci, ale i účinkující! V předešlých ročnících se Zpívání nad Nežárkou zúčastnili kapely a písničkáři nejen z jižních Čech. Mezi nejvýznamnější jistě patří Jitka Vrbová se Standou Chmelíkem, Vojta Kiďák Tomáško, Jarda Matějů, Stráníci, Mošny, Quanti Minoris a spousta dalších výborných muzikantů.

Tradičními mediálními partnery festivalu jsou Český rozhlas, Country rádio, rádio Proglas, rádio Folk, webový portál Folktime, Portýr, týdeník 5+2.
Protože v letošním roce připravujeme půlkulatý ročník Zpívání nad Nežárkou, chystáme pro naše návštěvníky několik novinek, aby mohli slavit s námi. Zásadní změnou bude vstupné. Kromě jednotlivých vstupenek, chceme zavést rodinné vstupné, které se bude rovnat hodnotě dvou vstupenek pro dospělé (rodina = 2 dospělí + děti zdarma). Aby se všichni na festivalu cítili jako doma, bude možné ochutnat grilované prase na rožni a v jednání je také nabídka více druhů piv od malých pivovarů. V omezeném množství, po předchozí domluvě s organizátory festivalu (kontakt na webu X-tetu), bude možné si rezervovat místo pro postavení stanu.

Samozřejmě, že hlavním důvodem, proč letos přijet na Zpívání nad Nežárkou jsou naši účinkující, na které se už nyní moc těšíme! Kromě pořádajícího X-tetu, vokální skupiny, která se zabývá převážně černošskými spirituály, ale také písněmi z oblasti swingu a folku, přijede brněnská Bokomara. Kapela, která patří v čele se svým kapelníkem Lubošem Javůrkem ke stálicím naší folkové scény. Není jí potřeba dlouze představovat, neboť svým velmi originálním folkem baví publikum již od poloviny osmdesátých let. Vystupuje v různých sestavách, spolupracuje také s Naďou Urbánkovou. V Jindřichově Hradci nebyla již dlouho a je na co se těšit!

Naše pozvání přijala také budějovická Epy de mye, která byla i u zrodu festiválku. Dnes však její hvězda stoupá strmě vzhůru a patří mezi úspěšné kapely. Může se pochlubit nejen bodováním na You Tube Festu, ale také nominací na Anděla nebo účastí na Rock for People. I dalším účinkujícím je kapela, která již na festiválku byla. Z Mostu k nám přejede Zdarr. Řadí se do škatulky s označením world music, ale mnohem lépe vyzní definice, že se jedná o alternativní folk s prvky světové a lidové hudby bez zábran. Dva členové působili i ve formaci Laura a její tygři. Ani 4Zdi z Pelhřimova nebudou na Zpívání nováčkem. Patří mezi stálice folkové scény, hrající klasický folk s výraznou melodickou linkou podpořenou výborným nástrojovým doprovodem a aktuálními texty ze života. Mezi vystupujícími také přivítáme skupinu Yantar z Břeclavi, která hraje příjemný folk s prvky rocku, popu a moderního country. V jižních Čechách se již představila v roce 2010 na festivalu Okolo Třeboně. Je tedy na co se těšit!

Celý festival by se neobešel bez podpory sponzorů, i když hlavní díl leží na nás samotných. Naší snahou není na festivalu vydělávat, ale pouze pokrýt náklady celé akce. O to větší dík patří těm, kdo nás podpoří a Zpívání nad Nežárkou může pak být krásnou tečkou za babím létem.

Kdy a kde?
14. září 2013, 15:00 h
Jindřichův Hradec, venkovní pódium ZUŠ V. Nováka

Pořadatelé:
X-tet, vokální skupina z Jindřichova Hradce,
X-tet o. s., 37853 Nová Olešná 57, IČO: 01491687
www.x-tet.cz
www.zpivani-nezarka.cz

Foto: M. Bartoška, zdroj fotky: http://www.zpivani-nezarka.cz/